Sâmbătă, 20 ianuarie 2024, la Schitul Stânceni (Mureș), a fost organizat un colocviu cu ocazia Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. 

Au fost prezentate o serie de expuneri cu tematică ecumenică şi inter-religioasă. Gazda evenimentului, Maica Eliane, întemeietoarea schitului, a făcut o introducere a programului de meditații.

Prima expunere a fost a cea a Preasfinției Sale Cristian, episcop greco-catolic auxiliar de Blaj. Episcopul a prezentat modul în care s-a reflectat preocuparea ecumenică în lucrările recentului Sinod Roman, desfășurat în luna octombrie 2023, în Cetatea Vaticanului.

A urmat apoi Preşedintele comunităţii evreieşti din judeţul Mureş, dr. Vasile Dub, care a vorbit despre unele paradoxuri ale identităţii evreieşti, domnia sa amintind și despre recentele evenimente din Israel.

Dr. Alexandru-Marius Crişan, teolog ortodox, cercetător afiliat Centrului de Cercetare Ecumenică din Sibiu, în calitate de traducător, a prezentat o carte a unui teolog catolic italian, Piergiorgio Taneburgo, din Ordinul Fraților Minori Capucini. Volumul „Ecumenismul rădăcinilor. Orizontul cultural și spiritual al dialogului ortodox-iudaic, văzut prin ochii unui autor catolic”, urmează să apară în curând la Editura Presa Universitară Clujeană.

Părintele dr. Mihai Ştefănescu, în ultima prezentare a zilei, a vorbit despre o impresionantă lucrare, în 7 volume, care are ca temă centrală doctrina catolică despre Maica Domnului.