E pauză. Unul câte unul, copiii se strâng ca un roi de albinuțe în jurul părintelui Alexandru, așteptând să primească o gustare care le dă puterea de a mai cânta puțin. Salba de bănuți care le acompaniază frumoasele colinde stă așezată pe masă, iar copiii înconjoară pianul din Sala de Muzică dându-i sens cu creativitatea și bunădispoziția lor. Între ei stă și Nectarie, foarte concentrat, așa cum l-am observat și pe durata repetițiilor, în timp ce ținea o mapă albastră care îi acoperea pe jumătate fața serioasă și devotată pentru cântat.
Ne aflăm în familia Corului de copii „Dia.Logos”. Un cor înființat la Sibiu, în cadrul asociației cu același nume care a luat ființă în anul 2016, datorită părintelui Alexandru Ioniță. Asociația Dia.Logos este o inițiativă a foștilor bursieri Brot für die Welt, care au absolvit cursul de germană de la Sibiu și care, după stagii de studii în Germania, au dorit să dăruiască la rândul lor ceva comunității, implicându-se în activități educative.
Corul Dia.Logos a fost gândit ca activitate dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani și are ca scop familiarizarea copiilor cu muzica bisericească de sorginte bizantină, cu notația muzicală a neumelor, dar, peste toate, acest proiect dorește să creeze un spirit de echipă, de aceea ne-am ales și motto-ul „…mai mult decât muzică”. Pe lângă repetițiile săptămânale (în fiecare Miercuri, de la ora 17 :00- 18 :15) ne bucurăm să alternăm efortul de concentrare cu destinderi, joc și vie bună. De aceea avem invitați dintre părinții unor copii, care pot oferi un mic program ludic și educativ, sau pot cânta la vreun instrument. Uneori invităm și specialiști din afara cercului nostru, care ne îmbogățesc metoda de lucru sau cunoștințele muzicale cu perspectiva lor. Pe lângă aceste întâlniri săptămânale organizăm cel puțin o tabără pe an și alte ieșiri și drumeții în jurul orașului Sibiu, a spus părintele Alexandru Ioniță.
Mai mult decât muzică !
Așa cum știm, copiii sunt în general foarte receptivi la tot ce este nou. Muzica bizantină este destul de nouă pentru majoritatea copiilor din cauză că în contextul bisericesc sibian nu se cântă muzica psaltică sau bizantină decât rar și doar în câteva biserici. În plus, notația veche bizantină este o provocare pentru copii și mulți sunt curioși să o descifreze și să memoreze chiar numele fiecărui semn în parte, pe lângă funcția lui, spune părintele Alexandru Ioniță : Am observat că mulți copii din corul Dia.Logos au ales să participe și la sfatul părinților, care și-au dorit pentru copiii lor o astfel de activitate. Din aceștia, unii nu au putut rezista, iar alții au dat de gustul acestei muzici, caracterizată de ei și de părinții lor ca fiind o muzică mai meditativă, mai spirituală și mai potrivită pentru contextul bisericesc ortodox. În tot acest timp, Gabriel, care are nouă ani îmi spune că vine la cor pentru că îi place mult să cânte și că a recomandat acest cor și colegilor săi de la școală.
Cine poate participa ?
La corul Dia.Logos sunt bineveniți copii din orice confesiune creștină, care doresc să descopere frumusețile psalmodierii bisericești de tradiție bizantină/ortodoxă, ceea ce face din această acțiune un exemplu ecumenic lăudabil : Desigur că există foarte rar cazuri de copii care să participe la un astfel de cor dacă trăiesc în altă tradiție și context cultural. Participarea este gratuită și ne bucurăm de găzduirea în sala de muzică a Facultății de Teologie „Sf. Andrei Șaguna” din Sibiu, precum și de binecuvântarea ierarhului locului, dar și de sprijinul concret al Departamentului pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului. Pentru ceea ce consumăm la repetiții, dar mai ales în pauze și drumeții, strângem lunar câte 10 lei de persoană într-un „fond al clasei”. Ultima achiziție de care ne bucurăm este o boxă portabilă, cu amplificare de voce, de care am ajuns să am mare nevoie ca dirijor, căci numărul copiilor a crescut la 30.
Corul de copii Dia.Logos bucură publicul sibian cu 4-5 concerte pe an, care au loc în general în preajma marilor praznice. În luna decembrie îi puteți asculta în cadrul unui vernisaj de icoane pe sticlă la Primărie, pe data de 15 decembrie, la un concert de colinde în Biserica „Sfinții Arhangheli” din cartierul Ștrand (12 decembrie) și la un concert caritabil în cetatea săsească din Gușterița/Hammersdorf (19 dec).