Cursul de limba germană pentru teologi, o poveste de succes

3253

Sibiu, un oraș care fascinează. Românii care îl vizitează au senzația că se află într-o altă țară, iar străinii care îi trec pragul rămân impresionați de capacitatea acestui „Stadt” de a fi o gazdă atât de primitoare pentru diferite nații, culturi, mentalități.

În acest spirit liber, inspirat de cultura germană în care a fost făurit, 15 studenți români și străini studiază intens limba germană și visează să schimbe câte ceva în bine, în colțul de lume din care au venit. Sunt bursierii Bisericii Evanghelice din Germania, prin Evangelisches Werk für Diakonie und Entwicklung, în cadrul unui program de suținere a tinerilor studioși, care durează de secole și care a oferit șansa multor teologi și nu numai, de a studia la universități prestigioase din Germania și de a excela în activitatea academică.

Din anii ’60, până în prezent

Programul burselor de studiu a limbii germane are rădăcini vechi în istorie, pentru care ne întoarcem în jurul anilor ’60, alături de profesorul universitar Stefan Tobler, de la Facultatea de Teologie Protestantă din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu:

„Mișcarea ecumenică a dus în anii 60 în mod special la relații mult mai strânse între bisericiile ortodoxe și celelalte culte religioase din spațiul Reformei, prin cooperare și colaborare în cadrul Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Era o perioadă în care și Bisericile Ortodoxe erau într-o situație, majoritatea dintre ele dificilă cu comunismul, iar relațiile dintre biserici erau o ocazie foarte bună de a ieși dintr-un spațiu închis. De atunci, Biserica Evanghelică din Germania a instituit un program pentru bursierii ortodocși, între altele și Biserica Catolică a făcut asta. Astfel, mulți teologi ortodocși, începând cu anii ’60 și mai târziu, au putut veni în Germania.

Acest proiect de burse continuă până astăzi, ceea este o mare realizare din partea Bisericilor Evanghelice din Germania”.

De peste 20 de ani și la Sibiu

Cursul intensiv de studiu al limbii germane în cadrul acestui proiect a fost organizat acum 22 de ani și la Sibiu, un oraș cu o tradiție de multe secole de cultură germană, vie până astăzi, care oferă toate posibilitățile de studiu  pentru această limbă. Studenții care îl urmează, petrec 7 luni la Sibiu și studiază limba germană în fiecare zi alături de profesori universitari, de la care, spun ei, nu învață doar limba, ci și modele de urmat pentru a deveni oameni extraordinari:

Georgian (România) : „Sunt extrem de impresionat de calitatea profesorilor, a căror pregătire este la cel mai înalt nivel, dar cel mai impresionat am fost de calitatea lor umană. Sunt bucuros și de grupa de studenți din care s-a nimerit să fac parte. Din ce am auzit, suntem o grupă atipică pentru acest curs, întrucât ne înțelegem foarte bine. Bucuria mea este cu atât mai mare cu cât este foarte rar să întâlnești oameni cu aceleași principii pe care le ai și tu. Este destul de rar, mai ales printre tineri”.

La finalul celor 7 luni de studiu intens al limbii germane, studenții care vin la Sibiu susțin examenul de limbă pentru obținerea calificativului B2, care le oferă apoi șansa de a studia la o universitate din Germania.

„Pentru a studia în Germania este nevoie să știi limba germană. Așa s-a născut acum 22 de ani ideea că Sibiul, ca oraș, ar fi un loc foarte potrivit pentru a studia această limbă pentru studenți veniți din țările est-europene, în mod special din cadrul Bisericilor Ortodoxe. Sibiul este un loc în care studenții care vin să învețe limba germană pot cunoaște pe lângă limbă și un pic din Biserica Evanghelică, dintr-un spațiu multiconfesional și asta îi ajută foarte mult pentru anul următor, pentru cei care primesc bursa în Germania”, a spus Prof. Univ. dr. Stefan Tobler, de la Facultatea de Teologie Protestantă din Sibiu.

„Îmi doresc să studiez, pentru ca apoi să-mi ajut comunitatea din Siria”

Aproape toți studenții care studiază limba germană la Sibiu și care au trecut testul de la finalul cursului au avut șansa de a primi apoi o bursă de studiu în Germania. Acesta a fost pentru mulți dintre ei un pas esențial în dezvoltarea carierei academice sau cel puțin a formării intelectuale. Așa cum se știe, în universitățile din Germania există mai multe specializări, mult mai bine dotate decât în alte țări est-europene, chiar și dacă ne referim la domeniul Teologiei Ortodoxe,  unde studenții pot opta pentru studii bizantine, studiul limbilor vechi, studii de limbă siriacă, sau altele.

Un al doilea avantaj îl reprezintă deschiderea ecumenică, subliniază Prof. Univ. dr. Stefan Tobler: „Cine a locuit sau a studiat alături de studenți din alte religii cel puțin are o opinie nuanțată, reușește să aibă o viziune mult mai amplă asupra celorlalți și nu viziunea de multe ori foarte limitată care se propagă prin manualele teologice școlare. În al treilea rând, este de dorit prin acest program de burse din Germania ca aceste persoane să fie după aceea primite în bisericile din care provin și să aibă un loc potrivit, o funcție potrivită care ține cont de tot ce au învățat. Mare parte dintre profesorii universitari din domeniul Teologiei din România au trecut prin acest program de burse la un moment dat, fie din partea Bisericii Evanghelice, fie din partea Bisericii Catolice. Acesta este un mare avantaj pentru posibilitățile de cooperare între biserici, acum și în viitor.

Când a aplicat pentru acest curs, Marcelle Moosa, avocat în Siria și un om extrem de implicat în Biserica Ortodoxă a regiunii din care face parte, a pornit la drum cu visul de a-și ajuta pe viitor țara, a cărei situație nu este deloc ușoară.

Marcelle Moosa (Siria): „Venirea mea în România a fost prima ocazie de a vizita Europa și, implicit, această țară. Nu a fost ușor să realizez ceea ce mi-am propus, dar când am terminat acest curs și am promovat examenul de limbă am realizat că această experiență a fost extraordinară pentru mine. M-a ajutat faptul de a fi aici, în România, deoarece eu sunt creștin ortodox și m-am regăsit foarte bine în spiritul religios al oamenilor de aici.  

Când am început să studiez limba germană am simțit că îmi va fi foarte greu, deoarece alfabetul limbii față de cel arab este foarte diferit. Dar am depus un efort maxim și în final am reușit. Profesorii pe care îi avem au fost extraordinari și de mare ajutor. M-au sprijinit foarte mult atât în eforturile de învățare cât și de adaptare pe care am fost nevoit să le fac odată cu venirea mea aici. Sunt bucuros și de faptul că anul acesta, înainte de plecarea mea în Germania, mi-am făcut mulți prieteni de toate naționalitățile, alături de care am trăit sentimentul real al prieteniei, al comuniunii și al spiritului creștin”.

Marcelle Moosa este acum bursier în Marbourg, unde vrea să se specializeze pe probleme de relații internațioale, pentru ca pe viitor, să poate reprezenta creștinii din Siria într-un partid politic, care la ora actuală încă nu există.

„Consider că tinerii sunt viitorul Bisericii și mă gândesc că tot ei vor fi cei care vor construi noua noastră biserică în Siria după ce toate conflictele se vor încheia. Eu am fost trimis aici să studiez de către Biserica noastră Ortodoxă din Siria, pentru ca apoi să pot ajuta comunitatea mea de acolo. Prin acest spirijin  oferit, prin această bursă,  Biserica Evanghelică mi-a dat șansa de a-mi construi frumos personalitatea și activitatea profesională pentru ca apoi, la rândul meu, eu să fiu de folos și viitoarelor generații de creștini”, a spus Marcelle Moosa.

„O rețea a lumii prin care să sprijinim tinerii”. Un proiect de succes al Bisericii Evanghelice

Recent, programul de burse pentru studiul limbii germane de la Sibiu a fost evaluat din partea celor care îl finanțează, iar rezultatele au fost foarte bune, motiv pentru care se dorește și se impune continuarea acestuia.

„În ultimii ani am avut studenți din Orientul Mijlociu, din Egipt, din Siria, din Etiopia , Africa sau India. Am văzut că suntem în stare să îi integrăm și pe ei și să îi ajutăm într-un proces totuși nu foarte ușor, de pregătire, înainte să fie admiși la una din universitățile din Germania”, ne spune Prof. univ. dr. Stefan Tobler.

„Aici ne bucurăm de o relaționare socială minunată”

„Am auzit de acest curs de la un prieten de-al meu din Belgrad și sunt foarte impresionat de ceea ce am găsit aici. Profesorii noștri sunt excepționali. De asemenea, comunitatea pe care am format-o alături de colegii veniți din multe colțuri ale lumii este minunată. Avem parte de o unitate puternică care ne ajută să dăm un randament cât mai bun  în studiul limbii germane, dar și să ne bucurăm de o relaționare socială de excepție, afirmă Miloš Nenezić (Muntenegru).

Întrebat cu ce consideră că îl va ajuta în viitor participarea la acest program, Miloš  ne-a spus : „Îmi doresc foarte mult să devin un preot ortodox. Cred că prin intermediul acestei oportunități de aici îmi voi forma prietenii puternice care cu siguranță mă vor ajuta în viitor. Chiar în prezent sunt parte a unui proiect de parteneriat realizat între Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru și Mitropolia Ortodoxă a Ardealului, de aici de la Sibiu. Dorim să realizăm împreună un parteneriat puternic și să organizăm săptămâna de misiune dedicată copiilor și tinerilor, sau alte proiecte asemănătoare”.

Cui se adresează bursele de studiu a limbii germane?

Bursele de studiu a limbii germane de la Sibiu se adresează în primul rând absolvenților de studii teologice, în special celor de cult ortodox dar nu numai. Ce înseamnă acest lucru, ne-a explicat Prof. Univ. dr. Stefan Tobler, coordonatorul programului: „Dorim să sprijinim dezvoltarea muncii profesionale din toate țările atât pentru cei care studiază teologie, cât și pentru cei care sunt axați pe discipline conexe, care sunt în slujba bisericii, cum sunt, de exemplu,  pedagogia, asistența socială chiar și dreptul, muzica bisericească, artele sau istoria. Criteriul este întotdeauna să aibă o legătură cu Biserica, să fie integrat în Biserică, de aceea este nevoie și de o binecuvântare din partea unui ierarh”.

„A trecut doar o lună de la începerea cursului și deja simt că viața mea s-a schimbat în totalitate”

„Odată cu acest curs pentru mine a început o nouă viață. Aproape că nu mai folosesc deloc limba mea nativă, toți oamenii care mă înconjoară sunt din țări diferite, cu tradiții și mentalități diferite. Este în același timp o perioadă de regăsire a mea, de construire a vieții mele, de atingere a idealurilor. A trecut doar o lună de la începerea cursului și deja simt că viața mea s-a schimbat în totalitate. Faptul că am șansa de a studia limba germană este pentru mine un vis împlinit. Vorbind despre viața socială, cel mai important pentru mine sunt oamenii de care sunt înconjurată, adică colegii mei. Și pot afirma cu tărie  faptul că suntem o familie. Ne sprijinim, avem grijă unii de alții. Ceea ce ni se întâmplă este cu adevărat un dar de la Dumnezeu !”, a spus Sofia Prokopchuk (Rusia).

Acum 22 de ani, Biserica Evanghelică din Germania a hotărât să finanțeze cursul de limba germană aici, la Sibiu și de atunci, la căminul Teologiei Evanghelice unde acești cursanți studiază există o comunitate internațională foarte frumoasă. Sprijinul oferit acestor tineri la început de drum nu se oprește aici:

„Ca proiecte de viitor, dorim să dezvoltăm o rețea a lumii pentru a sprijini, cel puțin prin comunicare și prin niște activități pe cei care au fost cu o bursa în Germania și care după aceea își caută drumul mai departe. Dorim să rămână o relație vie cu ei și în viitor”, a afirmat în concluzie, Prof. Univ.dr. Stefan Tobler.