O lume în rugăciune, pentru binele creației

1854

În perioada 1 septembrie – 4 octombrie 2018, creștinii din întreaga lume de roagă și își îndreaptă atenția în mod special asupra creației, în cadrul unei acțiuni ecumenice denumite „Sezonul creației” și inițiate de membrii mai multor confesiuni creștine, care prin reprezentanții lor și-au exprimat de nenumărate ori îngrijorarea pentru soarta creației și dorința de a o salva prin acțiuni comune și exerciții de conștientizare a societății. Datele de început și de încheiere ale evenimentului au legături profunde cu preocuparea pentru creație în tradițiile orientale și de est ale creștinismului.

1 septembrie a fost proclamată ca o zi de rugăciune pentru mediul înconjurător de către Patriarhul Ecumenic Dimitrie I în anul 1989. Tot la 1 septembrie începe în Biserica Ortodoxă un nou an bisericesc, cu o comemorare a modului în care Dumnezeu a creat lumea iar pe 4 octombrie, romano-catolicii și alte biserici din tradițiile occidentale îl comemorează pe Francisc de Assisi, cunoscut de mulți ca autor al Cântecului Creaturilor.

Propunerea de a sărbători un „Timp pentru creației” pe parcursul acestor cinci săptămâni a fost făcută de a treia Adunare Ecumenică Europeană care a avut loc la Sibiu, în anul 2007. Un an mai târziu, Comitetul Central al Consiliului Mondial al Bisericilor a invitat bisericile să reflecteze asupra creației și mediului înconjurător prin rugăciuni și acțiuni de conștientizare și protejare a acestuia. Totodată, în anul 2015, Papa Francisc a desemnat 1 septembrie ca Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației în Biserica Catolică din întreaga lume.
De-a lungul anilor, majoritatea organizațiilor ortodoxe, catolice, protestante și anglicane s-au alăturat pentru a încuraja 2,2 miliarde de creștini din întreaga lume să se roage și să acționeze în chestiuni ecologice.
În multe rânduri, Papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu I au emis mesaje comune cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației și nu numai. Ambii lideri au fost pertinenți în a sublinia urgența crizei ecologice și necesitatea de a lua măsuri în ceea ce privește schimbările climatice.
„Evangheliile ne revelează că la început Dumnezeu a dorit ca omenirea să coopereze pentru păstrarea și protejarea mediului natural. Între timp însă ne aflăm într-un context istoric foarte diferit din istoria lumii. El ne dezvăluie situația unei decăderi morale în care atitudinea și comportamentul nostru față de creație pun în umbră vocația noastră de împreună-lucrători ai lui Dumnezeu”, se indică într-unul din mesajele comune al celor doi lideri.
„Pornirea noastră de a distruge ecosistemele fragile și delicate ale lumii, dorința noastră insațiabilă de a manipula și de a controla resursele limitate ale planetei și lăcomia noastră pentru profituri nelimitate ale piețelor, toate acestea ne-au îndepărtat de scopul original al creației. Facem apel urgent la cei cu responsabilități sociale și economice, dar și politice și culturale, să audă strigătul pămîntului și al celor marginalizați”, susțin cei doi lideri religioși.

„Sezonul creației” este organizat de Consiliul Mondial al Bisericilor în parteneriat cu Mișcarea Globală a Climei Catolice, Alianța ACT, Rețeaua de rugăciune mondială a Papei și Rețeaua de Mediu a Comunității Anglicane.