Noutăți din lumea cărților

2604

În perioada 3-7 octombrie 2018, la Atrium Palas Mall Iasi, se desfăşoară cea de-a patra ediţie a Târgului de Cărţi şi Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”.

Două lansări de carte ne-au atras în mod special atenția. Este vorba de cele două volume semnate de Nicu Gavriluță, profesor universitar doctor, fost decan al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în perioada 2008-2016, sociolog, antropolog şi eseist.

Primul dintre volume se intitulează Noile religii seculare. Corectitudinea politică, tehnologiile viitorului şi transumanismul și a apărut recent la editura Polirom. Nicu Gavriluţă analizează în această carte ruptura dintre religiile tradiţionale şi noile religii seculare, care tind să se generalizeze şi să aducă schimbări majore în viaţa noastră. Internetul, finanţele, noua mass-media, corectitudinea politică, transumanismul sau postumanismul aduc modificări radicale în politică, în societate şi în mediile universitare, creând noi religii, cu zei încă necunoscuţi. Dar este oare aceasta direcţia pe care ne-o dorim?, se întreabă autorul. Noile religii seculare ridică unele întrebări privind calea pe care am decis să o urmăm şi încearcă să aducă lumină în privinţa lucrurilor pozitive sau negative care ne-ar putea aştepta la capătul drumului.

Cel de-al doilea volum semnat de Nicu Gavriluță în colaborare cu Ioan Hulban se intitulează Globalizare și identitate românească și a apărut în acest an la editura Junimea din Iași. În descrierea cărții, autorii spun: „Actuala Europă unită este – politic, financiar, economic – mai mult a unora decât a altora. În spirit european, noi susținem că există o Europă profundă care a supraviețuit timpului și încercărilor istorice. Este Europa culturală, cea despre care va fi vorba în această carte. Îndrăznim să sperăm că ea va putea salva (și) în viitor Europa de noile provocări ale istoriei. De ce? Pentru că mizăm și noi pe soteriologia faptului cultural. ,,Cultura a fost marea și fericita subversiune a spiritului european împotriva propriei sale atomizări. Ea este emblema însăși a supraviețuirii noastre” (Andrei Pleșu). Cartea noastră este una a dialogurilor despre cultură, înțeleasă ca emblemă a supraviețuirii noastre”.

Lansările celor două volume vor avea loc în cadrul Târgului de Cărţi şi Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg” joi, 4 octombrie de la ora 12:00, respectiv ora 16:00.