Capelă Ecumenică inaugurată în cadrul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca

2515

În cadrul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a fost inaugurată în data de 27 aprilie 2018 o capelă ecumenică, în care creștinii de toate confesiunile vor putea participa la slujbe și se vor putea reculege atunci când se pregătesc de un zbor cu avionul.

Capela este ocrotită de Sfântul Prooroc Ilie, patronul spiritual al Forțelor Aeriene și al Aviației Române, iar inițiativa amenajării ei reprezintă o raritate în lume și cu atât mai mult în Europa de Est, unde prima capelă dintr-un aeroport a fost inaugurată în anul 2003, în incinta Aeroportului Internațional „Henri Coandă” din București.

Luând în considerare necesitatea unui spațiu de rugăciune într-un loc frecventat permanent de oameni de toate confesiunile, liderii principalelor confesiuni religioase din Cluj-Napoca au decis să contribuie împreună la crearea unei capele ecumenice. Locașul de cult a fost astfel binecuvântat în cadrul unei slujbe oficiate de ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălașului, împreună cu PS. Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, părintele Vereș Stelian, Guvernator al Parohiei „Sfântul Mihail” din Cluj, Dr. Bizba Gabor, Protopop Reformat și Kristaly Laszlo Zsolt, preot capelan reformat din cadrul Eparhiei Reformate Cluj.

Capela este deschisă în spațiul special amenajat din zona terminalului plecări, atât publicului călător cât și tuturor celor care doresc să o viziteze. Amenajarea locașului de rugăciune din cadrul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca a început în urmă cu aproximativ 9 ani.

Cu aproximativ 50 de ani în urmă, s-a construit prima capelă de aeroport la Aeroportul Internaţional „Logan“ din Boston. Această capelă, împreună cu celelalte câteva, care au fost înfiinţate în acea vreme, era catolică.

Conform Asociaţiei Internaţionale a Capelanilor Aviaţiei Civile, în prezent, există aproximativ 150 de capele de aeroport în întreaga lume, dintre care cel puţin 40 în SUA.

Foto credit: Aeroportul Internațional Cluj-Napoca