Închiderea aniversărilor Reformei marcată impresionant la Sibiu și Cristian

2377

Ultimii meri din seria de evenimente „12 meri pentru un cuvânt clar” au fost plantați în 28 și 29 aprilie 2018 la Sibiu și în comuna sibiană Cristian (Großau). Manifestările au constat dintr-un pelerinaj ecumenic, discuții, momente de rugăciune și un festival comunitar prin care Biserica Evanghelică AB din România (EKR) a intenționat închiderea festivă a sărbătorilor dedicate aniversării Reformei.

Pelerinajul ecumenic a început sâmbătă, 28 aprilie,  din fața bisericii parohiale protestante de la Huetplatz, unde prim-preotul Bisericii Evanghelice din Sibiu, Killian Dörr a întâmpinat reprezentații tuturor confesiunilor religioase participante. Aceștia au vizitat împreună  Biserica Romano-Catolică din Piața Mare, unde delegația a fost primită de preoții Oscar Raicea și Nicolae Popa. De aici, reprezentanții parohiilor s-au mutat în Biserica Reformată iar apoi s-au întâlnit în Catedrala Ortodoxă cu părintele prof. Nicolae Chifar, în calitate de reprezentant al mitropolitului ortodox transilvănean Laurențiu Streza. Cu toții s-au îndreptat în final, spre  curtea Friedrich-Teutsch.

Salutul de bun venit adresat de Prof. dr. Stefan Tobler de la Centrul de Cercetare Ecumenică din Sibiu a prefațat momentul simbolic al plantării mărului, Hermannstädter Apfelbäumchen, inițiativă care pornește de la cuvintele lui Martin Luther: Dacă aș știi că mâine lumea se va sfârși, astăzi aș mai planta un mar. Acesta a fost urmat de o discuție de grup în Johanniskirche, inițiată de Gerhild Rudolf, directorul Casei Teutsch, cu tema „Ce a adus Europei aniversarea Reformei”, la care primarul Astrid Fodor (DFDR), episcopul de Württemberg, dr. Frank Otfried Iulie, Episcopul reformat din Transilvania Béla Kató și Episcopul Reinhart Guib (EKR), au luat parte.

 

Printre oaspeții de onoare s-au numărat și episcopul Em. GDR. Christoph Klein, Curator regional Prof. Friedrich Philippi, Alfred Gökeler (Președinte al Mediasch HG) și Prof. Dr. med. Hermann Pitter. Ziua s-a încheiat în atmosfera orelor însorite de seară, la marginea mărului proaspăt plantat în curtea casei Friedrich-Teutsch.

Retrospectiva aniversării Reformei și festivalul comunității Cristian

Numeroși localnici și oaspeți s-au adunat duminică la Cristian pentru o slujbă în magnifica biserică fortificată de pe malul Cibinului. Predica pentru slujba organizată de preotul evanghelic Dietrich Galter, a fost rostită de Episcopul Frank Otfried Iulie de Württemberg. La finalul serviciului religios, cei  prezenți au putut admira o serie de imagini despre numeroasele festivități și inițiative ale EKR din timpului Anului Jubiliar de Reformă.

Sub acompaniamentul muzical al trupei de alamă din Neppendörfer, ultimul măr din seria celor douăsprezece a fost plantat solemn în curtea bisericii.

 

Totul s-a încheiat cu un mare festival al comunității Neppendorf, ce s-a desfășurat în hambarul cultural. Consulul german Hans Erich Tischler, profesorul Martin Bottesch (președintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania), prof. Dr. Berthold Köber (Comunitatea sașilor transilvăneni și evreu Banater Schwaben în Diakonisches Werk din EKD) și Rainer Lehni (Asociația sașilor transilvăneni) au felicitat EKR pentru succesul adus prin seria celor douăsprezece campanii Apple Tree.

 

Foto credit: Evangelische Kirche A.B. in Rumänien