Teologie și Violență- Conferință internațională la Mănăstirea Bose

1329

Institutul Teologic Biblic „Sfântul Andrei” (Rusia) și Mănăstirea Bose (Italia) organizează în perioada 24-27 octombrie 2018, Conferința Internațională cu titlul „Teologia și Violența- înțelegând rădăcinile conflictelor religioase”. Pentru aceasta organizatorii lansează „Call for paper” și invitația de a participa la evenimentul ce se va desfășura la centrul academic al mănăstirii Bose.

Subiectul conferinței este impus de situația contemporană, în care numeroase conflicte naționale și religioase izbucnesc în mod regulat în diferite părți ale lumii și care lansează serioase provocări pentru teologia creștină și a celorlalte religii. Creștinismul a pretins întotdeauna că este o religie a păcii și nonviolenței, dovada stând în pasaje biblice precum „fericiți făcătorii de  pace, că aceia fii lui Dumnezeu se vor chema” (Mt 5, 9), sau „iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc” (Mt 5, 44).

Încă de la începuturi, aderenții la creștinism au suferit de persecuție severă pentru credința lor și continuă să sufere și astăzi, în special în Orientul Mijlociu. Așadar, martiriul a fost întotdeauna apreciat ca fiind cea mai înaltă formă de devotament față de Dumnezeu și a devenit parte din idealul creștin. Teologia martiriului încă rămâne relevantă și deseori chiar îi ajută pe creștinii de alte confesiuni în a-și depăși diferențele și a se alătura „ecumenismului de sânge”, așa cum îl numește Papa Francisc.

În același timp, creștinii înșiși recunosc faptul că adesea au susținut și chiar au inițiat violențe împotriva altora grupuri: non-creștini, „eretici”, sau chiar împotriva celor din aceeași religie care au împărtășit opinii politice diferite sau au aparținut unui alt grup etnic.

Acestea sunt câteva premise de la care organizatorii conferinței inițiază acest eveniment, menit să aducă noi perspective de înțelegere asupra surselor de violență religioasă din lume.

Pentru cei care doresc să susțină referate în cadrul acestei conferințe, data limită de trimitere a rezumatului este 1 septembrie 2018. Limba oficială în care se va desfășura conferința este engleza.

Foto: Mănăstirea Bose