21 ianuarie 2023 Conferință la Schitul Stânceni cu prilejul Săptămânii de rugăciune pentru unitate ecumenică

171

La inițiativa maicii Eliane, sâmbătă – 21 ianuarie 2023, Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni a găzduit o întâlnire ecumenică în cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. În prima parte a întâlnirii, care a început la ora 14, Dr. Alexandru-Marius Crișan (cercetător afiliat Centrului de Cercetare Ecumenică din cadrul Universității „Lucian Blaga”, Sibiu) a prezentat: Experiența mistică în dialogul interreligios și ecumenic. O privire asupra gândirii teologice a lui PIERRE CLAVERIE. Prin expunerea sa, Dr. Marius Crișan a făcut cunoscută experiența de viață și gândirea teologică a episcopului catolic Pierre Claverie, dedicate dialogului interreligios și ecumenic, în contextul religios din Algeria în care acesta a descoperit faptul că „aproapele” pe care credința sa îl chema să-l iubească nu aparținea doar lumii creștine, ci și lumii musulmane. După expunerea sa, Dr. Marius Crișan a făcut o scurtă prezentare a cărții Spiritualitate Ecumenică. Experiență interculturală. Coexistență interetnică a Dr. Hanz Bruno Frohlich, care cuprinde, așa cum afirmă titlul, 25 de ani de experiență ecumenică, interculturală și interetnică a comunității din Sighișoara și care a fost oferită cu generozitate tuturor participanților. Apoi, Dr. Hanz Bruno Frohlich (pastor al Bisericii evanghelice din Sighișoara) a prezentat: Teologia Crucii în gândirea preotului martir DIETRICH BONHOFFER. Prin expunerea sa, Dr. Hanz Bruno Frohlich a făcut cunoscută gândirea teologică și angajamentul activ ale pastorului Dietrich Bonhoffer în dialogul ecumenic și interreligios, în contextul izbucnirii celui de al doilea război mondial. După un timp de reflecție, în care participanții au fost invitați să-și exprime punctul de vedere, prima parte a întâlnirii s-a încheiat cu primirea în rândul „Fraternității Sf. Ilie” a soților Tania și Ciprian Turdean din Tîrgu Mureș.

A doua parte a întâlnirii a fost dedicată rugăciunii, prin celebrarea rânduielii Vecerniei în biserica schitului, de către părintele Cornel Dârle, rectorul Sanctuarului Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni.

În introducerea slujbei părintele David Zoltan (romano-catolic, din Stânceni) a prezentat tema de anul acesta a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor propusă de către Consiliul Bisericilor din Minesotta (SUA): Învățați să faceți binele, căutați dreptatea (Isaia1.17). La momentul omiliei, părintele Aurelian Băcilă (greco-catolic, din Tîrgu Mureș) i-a îndrumat pe toți participanții la acest moment de rugăciune să se folosească de puterea iubirii și de mărturia acesteia, pentru a putea fi în stare să facă binele și să caute dreptatea. Iar în încheierea celebrării, în cuvântul său de trimitere, părintele Petre Cătinean (ortodox, din Toplița) a subliniat importanța rugăciunii comunitare pentru a găsi calea dialogului între oameni și a credincioșilor cu Dumnezeu.

Întâlnirea ecumenică de la Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni s-a încheiat printr-o agapă frățească oferită de către numeroși prieteni ai schitului care au participat la această frumoasă zi, venind de departe sau de aproape, atât protestanți și ortodocși, cât și romano-catolici și greco-catolici.

 

Text Pr. Aurelian Băcilă (Târgu-Mureș).

Mai multe informații pe aici.