Vaticanul a găzduit primul hackathon pe probleme globale

1343

În perioada 8-11 martie 2018, Vaticanul a găzduit în premieră în istoria sa  primul hackathon, valorificând abilitățile tehnologice și creativitatea elevilor din mai mult de 50 de universități din întreaga lume pentru a aborda problemele pe care Papa Francisc le consideră prioritare.

Așadar, aproximativ 120 de studenți și 35 de mentori s-au reunit la Roma pentru a se concentra pe incluziunea socială, migranți și refugiați și pe dialogul interconfesional.

„Scopul a fost acela de a aduce oamenii cu experiență în domeniul tehnologiei, al afacerilor, al societății civile și al științelor umaniste, pentru a avea noi perspective asupra chestiunilor globale cheie”, a precizat părintele Eric Salobir, preot catolic și președinte al rețelei de cercetare și inovare Optic.

Evenimentul VHacks a fost organizat în parteneriat cu unele dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, inclusiv Google și Microsoft, notează The Guradian.

Studenții participanți au provenit din toată lumea și au reprezentat diferite confesiuni religioase: „Există o minoritate de catolici. Avem un număr mare de musulmani care au luat parte, precum și evrei și oameni fără credință. Există un echilibru între sexe și toate cele cinci continente au fost reprezentate”, a declarat Jakub Florkiewicz, consultant în tehnologie și organizator al VHacks.

Papa a vorbit despre potențialul tehnologiei și științei de a spori cunoașterea și înțelegerea, dar a cerut, de asemenea, ca inovarea să fie cuplată cu egalitatea și incluziunea socială.

El a avertizat tinerii cu privire la limitele interacțiunilor bazate pe tehnologie, spunând că mijloacele de comunicare socială nu înlocuiesc conexiunile umane și a subliniat atât riscurile, cât și beneficiile inteligenței artificiale.

În opinia lui Eric Salobir , organizarea hackathonului a fost „un semn al transformării bisericii [catolice] conduse de Papa Francisc. „Este o modalitate de a aduce aer curat, tineret și tehnologie în interiorul Vaticanului și de a-i face pe acești studenți să își concentreze energiile asupra unor probleme reale”.

Foto credit: vaticannews.va