Preoți și teologi români, la conferința pentru Evanghelizare din Tanzania

1942

În Arusha, Tanzania, se desfășoară în perioada 8-13 martie 2018, Conferința Mondială pentru Misiune și Evanghelizare organizată de Comisia pentru Misiune și Evanghelizare a Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), sub genericul Viețuind în Duhul: chemați la ucenicie care transfigurează (Moving in the Spirit: called to transforming discipleship).

Conferința, găzduită de comunitatea luterană din Tanzania, se bucură de participarea a peste 900 de persoane, delegați din partea membrilor CMB, ai Bisericii Romano-Catolice, precum și a organizațiilor ecleziale afiliate.

La eveniment participă și reprezentați români, între care se numără: Pr. Aurel Pavel de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu și co-director al Centrului de Cercetare Ecumenică Sibiu, Pr. Radu Petre Mureșan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, Dr. Florina Georgeta Mureșan, Lect. Maria Băncilă sau Pr. Michael Tița, consilier patriahal, Coordonator al Sectorului relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe al Patriarhiei Române.

Întâlnirea de la Arusha continuă șirul conferințelor misonare, fiind a paisprezecea conferință desfășurată după istorica întâlnire de la Edinburgh din 1910.

„Comisia pentru Misiune și Evanghelizare și-a propus ca această conferință să aibă câteva trăsături principale: să fie o conferință misionară, de cooperare intercreștină și care să promoveze tinerii în misiune. În acest sens, menționăm prezența unui număr impresionant de tineri, peste 33% din numărul total al participanților, majoritatea acestora fiind membri ai Institutului Teologic Ecumenic Global – Global Ecumenical Theological Institute (GETI)”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica pr. Prof. Radu Petre Mureşan.

Conferinţa cuprinde anumite forumuri de discuții – warsha – în cadrul cărora participanții împărtășesc experiențe personale și reflecții pe marginea unor teme diferite precum: migrația, evanghelizarea, secularizarea, prozelitismul, diversitatea culturală, educația teologică. De asemenea, în cadrul evenimentului sunt organizate întâlniri în spații deschise, interactive, numite sokoni, în care diverse comunități prezintă idei, experințe de viață sau diverse activități relevante din perspectiva misiunii creștine astăzi.

Patriarhul Ecumenic a transmis un mesaj video

În discursul de deschidere a Conferinței, Dr. Olav Fykse Tveit, Secretar  General al CMB a făcut referire la semnificația conceptului de „transformare/transfigurare” în viața și spiritualitatea creștină.

Au urmat apoi mesajele adresate participanților de către Sancitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Papa Francisc, Arhiepiscopul Justin Welby de Canterbury, Dr. Frederick O. Shoo, conducătorul comunităţii luterane din Tanzania.

Conferința despre misiunea mondială și evanghelism este un eveniment ecumenic la care participă reprezentanți ai principalelor biserici protestante, ortodoxe, romano-catolice, evanghelice, penticostale și africane instituite. Sunt depuse eforturi pentru a implica delegații într-un dialog deschis, iubitor și onest. Este prima dată după 1958 când conferința este organizată în Africa.

Lucrările conferinței vor continua până marți, 13 martie 2018, când se va da publicității evaluarea conferinței de către membrii Comisiei de Misiune și Evanghelizare.

Foto credit: WCC

Surse: www.basilica.ro; www.oikoumene.org