Simpozion la Sibiu despre abuzul de putere

1344

În Aula Departamentului de Teologie Protestantă din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a avut loc vineri, 23 februarie, Simpozionul anual al Uniunii Bibliștilor din România. Tema întâlnirii din acest an a fost „Puterea și abuzul de putere”.

La simpozion au participat peste 20 de specialiști în Vechiul și Noul Testament, cu doctorate în aceste domenii de cercetare teologică și cadre didactice la instituții de învățământ teologic. Au participat teologi de diferite confesiuni creștine, iar comunicările științifice prezentate în cadrul lucrărilor au abordat diferite aspecte ale temei din acest an, informează Mitropolia Ardealului.

Programul simpozionului a cuprins mai multe prelegeri: „Judecătorul Ghedeon: abuz de putere sau putere abuzată?” (Constantin Pogor), „Când preoții fac abuz de putere. Critica preoților la profeții vechitestamentari” (Renate Klein), „Uz și abuz de putere în legătură cu trecerea la monarhie în cărțile Samuel” (Johannes Klein), „Imaginea puterii lui Dumnezeu în legământul biblic și percepția ei într-o lume secularizată” (George Țapciuc), „Implicarea politică a individului în societatea israelită din Antichitate: o evaluare critică a alternativelor identificate în Biblia ebraică” (Silviu Tatu), „Autoritate profetică și slujire mărturisitoare. Actualitatea învățăturii eclesiologice a Apocalipsei Sfântului Ioan” (Daniel Mihoc) și „Meet Elijah, the «Troubler of Israel»: On the Interplay of Powers in 1 Kings 18” (Marcel Măcelaru).

„Toate temele propuse la simpozionul anual sunt cu conținut biblice, câteodată mai actuale, câteodată mai puțin actuale. Se întâlnesc oameni din Biserica Ortodoxă, din Biserica Catolică și din Bisericile protestante, profesori sau doctori în teologie biblică. La unele ediții am avut și invitați din străinătate, dar în acest an avem specialiști doar din țară. Tema din acest an este abuzul în serviciu, o temă foarte actuală și studiată pe baze biblică pentru a avea răspunsuri corespunzătoare. Abuzul în serviciu a existat dintotdeauna și este bine să ne ocupăm de această problemă, pe baze biblice”, ne-a spus președintele Uniunii Bibliștilor din România, prof. univ. dr. Hans Klein.

Uniunea Bibliștilor din România a fost înființată în anul 2005 ca o asociație stiintifică deschisă fiecărui cercetător din România cu studii doctorale în domeniul studiului biblic. Asociația și-a propus o conlucrare ecumenică pentru cunoașterea aprofundată a textelor Sfintei Scripturi printr-un schimb de opinii dintr-un punct de plecare diferit, marcat prin tradiția Bisericii de care aparține exegetul. Lucrările asociației se desfășoară o dată pe an, la finele lunii februarie.

La acest simpozion se discută de regulă trei referate din domeniul Vechiului Testament și trei din cel al Noului Testament, pe o tematică stabilită împreună. Referatele se publică în Anuarul „Cercetări Biblice“ al Uniunii, începând cu anul 2006. Acest anuar a fost o revistă semestrială în perioada 2009-2011.

 

Autor și foto credit: Ștefan Mărculeț