Conferință Sibiu: Căsătoriile interconfesionale între creștinii ortodocși și protestanți

1844

În perioada 8-9 martie 2018 va avea loc la Academia Evanghelică „Transilvania” din Sibiu, Conferința Internatională cu titlul „Căsătoriile interconfesionale între creștinii ortodocși și protestanți”. La eveniment sunt așteptați numeroși profesori universitari din țară și din străinătate, cercetători și teologi, care vor trata subiectul pe mai multe planuri și raportat la mai multe confesiuni religioase, încercând să ajungă la niște concluzii relevante pentru societatea de azi. Între aceștia se numără: Gianandrea Di Donna, Martin Illert, Pekka Metsö, Ciprian Streza, Ștefan Cosoroabă, Mihailo Smiljanic, Hans Bruno Fröhlich, Răzvan Perșa sau Pál Diószegi Szabó.

Migrația nu este un semn al timpului nostru – a existat în orice moment. Dar astăzi se află în partea de sus a agendei politice și formează coexistența ecumenică a denominațiilor. Un număr semnificativ de membri ai bisericilor din Orientul Apropiat trăiesc acum în Occident. Acest lucru se aplică și bisericilor ortodoxe într-o măsură tot mai mare. Situațiile în care se află comunitățile diasporei conduc la provocări cu totul noi. Una dintre acestea este creșterea rapidă a numărului de căsătorii interconfesionale, spun organizatorii evenimentului.

Ritmul societății actuale privind migrația a condus și la discuțiile derulate în cadrul Sinodului Panortodox din Creta din anul 2016 pe subiectul căsătoriilor interconfesionale, care au lansat o ușoară controversă în societate. În timp ce bisericile individuale invocă interzicerea căsătoriilor interconfesionale, exprimate în canoanele bisericii timpurii, altele pun accentul pe responsabilitatea pastorală și, prin urmare, pe posibilitatea de a respecta regulile într-o manieră mai puțin strictă.

Cum analizează diferitele Biserici Ortodoxe această posibilitate și cum se raportează partenerii lor ecumenici? Pot exista reguli diferite pentru diaspora decât în ​​cazul bisericilor majoritare? Cum și în ce măsură este căsătoria înțeleasă ca un sacrament crucial? Care sunt practicile pastorale în introducerea căsătoriei, în creșterea copiilor, în implicarea partenerilor în propria lor comunitate eclesială? Există modele liturgice care exprimă dimensiunea ecumenică a căsătoriei interconfesionale? Au existat – în istoria bisericii – soluții diferite la aceste nelămuriri?

La toate aceste întrebări și multe altele, vor încerca să dea un răspuns invitații și conferențiarii acestui eveniment, la care publicul poate participa gratuit. Toate prelegerile vor fi susținute în limba engleză. Conferința este organizată de Institutul de Cercetare Ecumenică din Sibiu, în colaborare și cu sprijinul Consiliului Comunității Bisericilor Protestante din Europa.

Întregul program al conferinței