[INTERVIU] Bursele care dezvoltă cariere și formează intelectuali

4982

Studenții teologi de confesiune ortodoxă, dar nu numai, au posibilitatea de a aplica pentru  o bursă de studiere a limbii germane oferită de Biserica Evanghelică din Germania, prin Evangelisches Werk für Diakonie und Entwicklung.

Bursa se acordă pe o perioadă de 7 luni, în care participanții au ocazia de a studia limba germană și de a obține certificatul de limbă cu nivel de studiu B1,  emis de Institutul Goethe. Acest certificat și experiența bursei le oferă studenților posibilitatea de a studia mai apoi la universități prestigioase din Germania, unde au ocazia de a-și îmbunătăți cunoștințele de limbă germană, de a consulta biblioteci renumite și de a urma cursuri de specialitate (nivel licenţă, masterat, doctorat) ale facultăților pentru care optează.

Pentru anul academic 2018/19 Brot für die Welt oferă 14 burse de învățare a limbii germane pentru tineri/tinere din România (respectiv din țările din Europa de Est şi Orientul Apropiat) care intenționează să se specializeze în Germania în domeniul teologiei sau al altor discipline academice conexe, cu relevanță eclesială (diaconie, pedagogie, asistenţă socială, publicistică religioasă etc.). Bursele vizează consolidarea relațiilor dintre Biserici, instituții de învățământ teologic şi cercetare teologică și organizații cu profil diaconic-filantropic, fiind acordate la recomandarea acestora.

Despre toate posibilitățile pe care le oferă această bursă, a cărei tradiție este de peste 20 de ani și modalitățile prin care poate fi obținută am vorbit cu coordonatoarea programului, dr. Ramona Besoiu.

Alexandra Andereș : În primul rând, cui se adresează bursele?

Ramona Besoiu : Bursele se adresează absolvenţilor de teologie în principal, dar și ale altor discipline conexe, în măsura în care tema lor de studiu are legătură cu Biserica.

AA: Există o limită de vârstă pentru cei care doresc să aplice ?

RB: Sunt favorizați cei care au până în 30 de ani, mai puțin favorizați cei între 30 și 35 de ani și mai puțin creditați cei peste 35 de ani. Majoritatea candidaților sunt la începutul carierei lor, sunt absolvenți de masterat sau doctoranzi, deoarece atunci intervine cel mai mult nevoia de a cunoaște limba germană.

AA: Ce ar determina absolvenții să aplice pentru această bursă ?

RB: În principal continuarea şi finalizarea studiilor. Pe lângă continuarea studiilor (masterat, doctorat) și accesul la literatura de specialitate,  o parte dintre absolvenți sunt, de pildă, interesați de un anumit proiect (proiect de cercetare, publicaţii, traduceri) iar cunoștințele de limbă germană le facilitează ducerea la bun sfârșit a acestuia. Acestea reprezintă motive cât se poate de întemeiate pentru a participa la această experiență, cu atât mai mult cu cât în România studiul limbii germane nu este la îndemâna tuturor. Este important așadar să își motiveze foarte clar și amănunțit intenția de a studia limba germană.

AA: De ce Sibiul ?

RB: Deoarece este singurul oraș din România unde se studiază Teologie Evanghelică, iar participanţii la cursul de limbă germană au posibilitatea de a invăţa limba germană într-un cadru, am spune, ideal de învăţare, alături de colegi evanghelici (români sau germani), în apropierea celei mai bune biblioteci de specialitate în limba germană din ţară.  Dacă ne gândim că absolvenții acestui curs se vor înscrie ulterior la  Facultăți de Teologie Evanghelică din Germania, cursul de la Sibiu poate fi considerat un „an pregătitor” de limbă şi cultură germană.

AA: Pentru a câta generație de cursanți ne pregătim și ce au dovedit în timp  rezultatele participării la acest curs ?

RB: Ne pregătim pentru cea de-a 23-a generație de cursanți. Această experiență s-a dovedit în primul rând  a fi foarte căutată de studenți. În fiecare an se înscriu cel puțin doi candidați pe un loc. Este un curs bine organizat, a cărui rată de promovabilitate este foarte mare, de minim 80 %. Privind la catedrele facultăților de teologie dar și în alte sectoare (administraţie bisericească, diaconie, publicistică bisericească s.a.), atât în ţară cât şi în Europa de Est, găsim foşti absolvenţi ai acestui curs care şi-au completat studiile la facultăți prestigioase din Germania. Acest lucru ne îndreptăţeşte să spunem că este un curs de limbă germană prestigios, de real folos în pregătirea profesională.

AA: Cine şi de ce finanțează concret acest program? De ce este nevoie de un curs de limbă germană ?

RB: Bursele sunt finanțate de Organizația „Brot für die Welt” prin Evangelisches Werk für Diakonie und Entwicklung, organizație a Bisericii Evanghelice din Germania. Ele reprezintă un program de pregătire pentru viitorii beneficiari ai unor burse de studiu în Germania. Ele facilitează aşadar aplicarea pentru o astfel de bursă. Fără nivelul de cunoştinţe minim B1 în limbă germană, nu se poate începe un studiu la o facultate în Germania.

Importantă este finalitatea acestei pregătiri, adică accesul lor la un studiu și implicit la literatura de specialitate într-o limbă greu accesibilă pentru români sau pentru studenții din Estul Europei. Pregătirea lor ulterioară le oferă o deschidere spre înțelegerea și aprofundarea mecanismelor de funcționare sociale din Biserică de pildă, o deschidere ecumenică, extrem de importantă, pentru ca ei când revin în țara de origine să poate folosi toate aceste cunoștințe și experiența acumulată acolo, în cadrul job-ului lor. Ideal este, pentru finanțatori, ca ei să lucreze la instituții partenere din Bisericile din care provin (domeniul academic teologic, social, juridic, administrativ-bisericesc ş.a.). Ele devin astfel persoane de contact importante, cu pregătire şi experienţă în străinătate, deschise pentru dialog. Activând de exemplu în biserică în domeniul diaconiei, este de mare ajutor să dobândești cunoștințe tocmai de acolo unde diaconia este extrem de dezvoltată, adică din Germania. De asemenea, pentru viitorul personal academic teologic sau viitorii profesori de religie, această pregătire este, de asemenea, foarte importantă, pentru studiu, cercetare, accesul la o literatură de specialitate în limba germană şi engleză.

Este foarte important de menționat faptul că, cursul de limbă germană de la Sibiu reprezintă doar o posibilitate de învăţare a limbii germane pentru obținerea bursei de studiu în Germania. Cei care deja au studiat limba germană pe cont propriu și dețin un certificat care să ateste că sunt vorbitori de germană, nivel minim B1, pot aplica direct la Berlin pentru obținerea unei burse de studiu la una din facultățile din Germania.

Însă studenții noștri au avantajul că intră oarecum în contact cu cultura germană încă de la cursul de limbă, care este astfel gândit, să dezvolte și relațiile ecumenice. Ei studiază și sunt cazați alături de studenții Departamentului de Istorie, Patrimoniu si Teologie Protestantă, iar acest lucru îi pregătește pentru a relaționa cu viitorii lor colegi, studenții din Germania.

AA: Sunt incluse și alte activități pe lângă studiul intensiv al limbii germane ?

RB: Într-adevăr la Sibiu studenții au parte de un program intensiv de studiu, ei trebuie să participe la cursuri de luni până vineri, timp de 4 ore în fiecare zi (cursurile sunt oferite de profesori universitari extrem de bine pregătiți, de la catedra de Germanistică a Facultății de Litere din Sibiu).
Însă un aspect care dovedește calitatea acestui curs, este faptul că programul bursei de 7 luni nu este restricționat doar la urmarea cursurilor, ci include și alte activități extracurriculare comune, precum participarea la evenimente academice, culturale, religioase : conferințe teologice, lansări de carte, dezbateri, vizitarea de muzee și obiective turistice din România ş.a. Ei au totodată ocazia să descopere tradițiile țărilor de proveniență ale colegilor de curs, prin intermediul serilor cu specific tradițional, în care fiecare student prezintă în fața celorlalți țara și tradițiile locurilor din care face parte.

AA: Care este programul de înscrieri și de ce au nevoie studenții care doresc să aplice pentru obținerea unei burse ?

RB: Dosarele se depun în perioada în care se finalizează examenele de licență sau master la facultăți, adică pe toată durata lunii iunie cu prelungire până la jumătatea lunii iulie, practic 1 iunie-15 iulie. Această perioadă de înscriere este valabilă pentru studenții din România și din Republica Moldova. Pentru cei din alte țări, depunerea dosarelor începe încă din luna aprilie, pentru ca cei admiși să aibă suficient timp de pregătire a actelor necesare suplimentare (scrisoarea de acceptare la studii şi viza de student). De aceea, pentru cei din alte țări procesul trebuie demarat cât mai repede, pentru a le asigura și lor un debut al cursului încă din luna octombrie și nu mai târziu.

Studenții care doresc să aplice au nevoie de un CV (Curriculum Vitae), o scrisoare de motivație, două recomandări academice de la doi profesori, binecuvântarea ierarhului de care aparțin, copie simplă după actele de studiu (diplome de bacalaureat, licență, master, doctorat- după caz), acte doveditoare a participării la conferințe, voluntariat sau alte programe menționate în CV. De asemenea, este nevoie să prezinte o adeverință medicală care să ateste faptul că studentul este apt de studiu și o copie după actul de identitate.

AA: Câte locuri sunt disponibile și în ce constă procesul de selecție ?

RB: Anual avem o finanţare pentru 14 locuri. Este de dorit din partea organizatorilor ca grupa de studenți să fie mixtă și internațională. Astfel, sunt 7 locuri rezervate pentru studenții din România, iar restul de 7 sunt rezervate studenților străini. Firește că acest număr nu este strict, ci poate varia uşor,  în funcție de calitatea dosarelor. De asemenea, este importantă și de dorit ca distribuția să fie una echilibrată privind apartenența la sex. Aşadar, este de dorit să avem un număr egal de cursante.  

AA: Ce se întâmplă după admiterea la programul de burse de germană, are loc o nouă selecţie pentru bursele de studiu în Germania ?

RB: Da, cei care doresc să studieze în Germania trebuie să trimită aplicaţia în perioada de început a cursului de limbă, până în data de 31 decembrie a anului în curs. Procesul de selecție a candidaților pentru obținerea unei burse de studiu în Germania este aproape identic cu cel de obținere a bursei de studiu a limbii germane de la Sibiu : aceleaşi acte, însă diferenţa constă în aceea că recomandarea autorității bisericești şi recomandările profesorilor să fie făcute în vederea obținerii unei burse de studiu în Germania.

AA: Ce facilități au studenții care vin la Sibiu pentru a studia limba germană ?

RB: Ei primesc o bursă lunară în cuantum de 700 de Ron și au asigurată cazarea în căminul departamentului de Teologie. Îi sfătuim pe studenți să opteze pentru cazare aici, întrucât beneficiază de o mulțime de facilități : vor locui practic în aceeași clădire în care vor urma și cursurile și vor avea acces permanent la biblioteca Departamentului de Istorie, Patrimoniu si Teologie Protestantă. De asemenea, căminul teologic este unul dintre puținele cămine care oferă camere single sau duble cu baie proprie, iar  oportunitatea de a locui într-o clădire istorică situată într-o zonă nemaipomenită a Sibiului, este cu siguranţă de luat în considerare.  Pentru cei care, din diverse motive, nu doresc să locuiască în cămin, finanțatorii sunt de acord cu preluarea costurilor de cazare în cuantumul sumei de aproximativ 50 Euro.

Celor care sunt căsătoriți și doresc să participe la curs însoțiți de familie, le venim în sprijin oferindu-le un apartament în cadrul căminului pentru a locui împreună cu familia. Trebuie amintit, de asemenea, faptul că tot în Sibiu, studenții au posibilitatea de a lua parte la evenimentele organizate de Centrul de Cercetare Ecumenică, co-organizator al cursului, precum : conferințe, simpozioane, discuții, și de a frecventa biblioteca centrului, care constituie la ora actuală cea mai bogată bibliotecă ecumenică din țară.

Din relatările studenților care au participat de-a lungul timpului la acest curs, experiența de care au avut parte le-a schimbat realmente viața: prin cunoștințele pe care le-au acumulat, prin profesorii de o calitate extraordinară de care au avut parte și prin relaționarea socială cu oameni veniți din diferite colțuri ale lumii, care le-au deschis o perspectivă mai amplă asupra vieții. Au studiat aici studenţi de țări precum:  Ucraina, Rusia, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Siria, Egipt, Etiopia, India, Pakistan etc.  Este, aşadar, o experienţă unică și de neratat!

Brot für die Welt – Evangelischer Entwicklungsdienst din Berlin / Germania oferă de peste 20 de ani burse pentru învățarea limbii germane la Sibiu ducând mai departe programul fostului Diakonisches Werk der EKD. Bursele de limba germană sunt parte a Programului de Burse Teologice și Bisericești derulat de către Brot für die Welt împreună cu Comitetul Național German al Federaţiei Mondiale Luterane și Kirchen-helfen-Kirchen din fonduri bisericești și publice. Pentru candidaţi din toate colţurile lumii se acordă anual ca. 120 burse pentru stagii de cercetare, studii masterale și doctorale, majoritatea în Germania.  

Cursul de limbă germană organizat în cadrul Departamentului de Istorie, Patrimoniu si Teologie Protestantă, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este un proiect comun al Centrului de Cercetare Ecumenică Sibiu și al Brot für die Welt.