Târgul Național de Carte și Revistă Religioasă de la Sibiu

1940

În perioada 2-5 noiembrie 2017, la Sibiu a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Târgului Național de Carte și Revistă Religioasă, manifestare unică în România, a cărei desfășurare a devenit o tradiție pentru orașul a cărui diversitate culturală și spirituală este binecunoscută.

19 edituri de carte religioasă au participat la evenimentul care a cuprins lansări de carte, manifestări culturale, expoziții de carte veche, întâlniri cu scriitori și editori, ș.a. Manifestarea care constituie o adevărată sărbătoare a cărții duhovnicești a avut loc în corpul B al Bibliotecii Județene Astra.

Concluzii: Mediul Online primează în fața scrierilor religioase tipărite, în alegerile generației tinere

La finalul celor patru zile de târg, concluziile evenimentului au fost pozitive, dar și îngrijorătoare:

Concluziile sunt pe de o parte bune și plăcute, dar am observat și un lucru îngrijorător pentru ceea ce va urma pe viitor. Am observat că din păcate tinerii sunt din ce în ce mai puțin interesați de partea scrisă a cărții religioase sau a literaturii religioase. Bineînțeles, aici contribuie și mediul online care câștigă teren mult mai mult prin digitalizarea acestei literaturi. Pe de altă parte am observat un interes mare al publicului față de întâlnirile și dezbaterile care au loc  pe diverse teme culturale, a declarat Lucian Coca, președintele Asociației Scriptus, organizatorul evenimentului.

Peste 40 de lasări de carte și evenimente culturale

Pe durata celor patru zile de târg, alături de cele 41 de lansări de carte specifice unui astfel de eveniment, au avut loc patru dezbateri culturale și conferințe susținute de personalități ale teologiei românești, care au prezentat un interes ridicat pentru publicul sibian: Cunoscând din scrierile cuprinse în cărțile prezente, oamenii vin să își lămurească anumite aspecte prin întâlnirile directe cu personalități sau cu autorii cărților respective, a adăugat Lucian Coca.

Dialogul dintre biserici, între publicațiile Centrului de Cercetare Ecumenică din Sibiu

La cea de-a XVII-a ediție a Târgului, între standurile editurilor prezente s-a numărat și sectorul Centrului de Cercetare Ecumenică din Sibiu care a adus în atenția publicului aparițiile editoriale proprii. Între acestea se numără diverse numere ale Revistei de tip peer-review „Review of Ecumenical Studies” (RES), volume de studii în colecţia Studia Oecumenica, sau traduceri ale documentelor dialogurilor oficiale dintre biserici, publicate în colecţia Documenta Oecumenica.  

Târgul Național de Carte și Revistă Religioasă este organizat de Asociaţia „Scriptus Sibiu”, cu sprijinul Mitropoliei Ardealului și al Bibliotecii Judeţene Astra.

Asociatia „Scriptus Sibiu” a luat ființă pe data de 27 iulie 2001 la inițiativa unui grup de tineri, studenți ai Universitătii „Lucian Blaga” din Sibiu, din dorința de a întări efortul depus de celelalte organizații de tineret din Sibiu privind atragerea tinerilor spre cultura româneasca, spre tradițiile strămoșești care tind să se piardă, precum și spre ajutorarea celor aflați în suferințe.