Sinodul Patriarhiei Române, despre situația Bisericii Ucrainei

1256

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit pe data de 21 februarie 2019 a discutat situația Bisericii Ucrainei care, așa cum apreciază ierarhii români, în ciuda dobândirii autocefaliei, este departe de a fi rezolvată.

Privitor la situația bisericească tensionată din țara vecină, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române reiterează punctul de vedere exprimat anterior în cadrul ședințelor sale din 24 mai 2018 și din 25 octombrie 2018. Potrivit basilica.ro, s-a recomandat atunci ca Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Moscovei să identifice, prin dialog, o soluție a diferendului bisericesc, prin păstrarea unității de credință, respectarea libertății administrativ-pastorale a clerului şi credincioșilor din această țară (inclusiv dreptul la autocefalie) și restabilirea comuniunii euharistice.

În caz de nereușită a dialogului bilateral, Patriarhia Română recomandă convocarea unei sinaxe a tuturor întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe pentru rezolvarea problemei existente. Pentru o decizie concretă şi corectă, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va ține cont cu prioritate la o viitoare ședință de faptul că în Ucraina există 127 de parohii ortodoxe românești, în special în zona Bucovinei de Nord, aflate în jurisdicția Bisericii Ortodoxe din Ucraina – Patriarhia Moscovei.

Patriarhia Română consideră că este necesară o consultare reală a acestor ortodocși români, care sunt preocupați de păstrarea identității lor etnice şi lingvistice. În acest sens, se impune obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român pentru a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română și a fi sprijiniți prin trimiterea de cărți de cult şi de teologie în limba română.

S-a menționat faptul că, în România, funcționează deja un Vicariat Ortodox Ucrainean, începând cu anul 1990. De asemenea, Patriarhia Română va solicita Patriarhiei Ecumenice o lămurire privind soluționarea problemei ierarhilor şi preoților necanonici din Occident, care au aparținut fostului „Patriarhat al Kievului”.

În urma consultărilor care au avut loc, Sfântul Sinod al Patriarhiei Române va exprima poziția sa oficială privind situația Ortodoxiei din Ucraina.

Sursă foto: basilica.ro