Conferință online pe tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitate Creștină 2021

1652

Schitul Stânceni a organizat în data de 23 ianuarie 2021, cu ocazia încheierii Săptămânii de Rugăciune pentru unitate creștină 2021 o conferință online, la care au intervenit reprezentanți ai diferitelor Biserici. Bineînțeles, în atenția conferențiarilor s-a aflat imaginea evanghelică din Ioan 15, 5-9: „Eu sunt Vița, voi sunteți mlădițele… Rămâneți în dragostea mea și veți aduce roadă multă”. Aceste pericopă din Evanghelia după Ioan a fost aleasă ca temă de reflecție pentru săptămâna de rugăciune ecumenică 2021.

După prezentarea făcută de priorul schitului Stânceni, Maica Eliane, evenimentul online a fost deschis de către Preasfințitul Părinte Episcop Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș. A urmat intervenția Surorii Lauranne din cadrul comunității din Grandchamp din Elveția, care a vorbit despre tema săptămânii de rugăciune ecumenică de anul acesta. Comunitatea ecumenică din Grandchamp a fost cea care a redactat meditațiile și reflecțiile pentru octava de rugăciune ecumenică 2021. A urmat prelegerea Excelenței Sale, Mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic din România cu titlul: Unitatea, rodul dragostei. Profesorul Dr. Ingeborg Gabriel din Austria a vorbit despre Creștinism ca religie mistică și morală. Din partea Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim Joantă, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord a ținut o prelegere cu titlul: Rugăciunea ca prim rod al iubirii lui Dumnezeu. 

A doua sesiune a videoconferinței a fost moderată de priorul comunității carmelitane din Saint-Remy, Maica Amanda. Alain Westphal, delegatul pentru ecumenism al Diecezei catolice de Nancy a prezentat cum se desfășoară Săptămâna de Rugăciune Ecumenică în dieceza sa. Pastorul Marcel Mbenga, EPUDF (Biserica Protestantă Unită din regiunea Dijon) a intervenit cu o prelegere intitulată Viaţa monahală şi protestantimul. Preasfințitul Părinte Episcop Élisée Germain, Episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Bisericilor Ortodoxe de Tradiție Rusă din Europa Occidentală s-a adresat de asemenea imaginii ioaneice Eu sunt Vița, voi sunteți mlădițele, tema specifică de anul acesta pentru Săptămâna de Rugăciune Pentru Unitate creștină

După momente muzicale din partea seminariștilor greco-catolici din Blaj și din Roma, după o sesiune de întrebări și observații, mesajul de încheiere a fost rostit de Excelența Sa, Mons. Roland Minnerath, Arhiepiscop de Dijon.

Evenimentul, care s-a bucurat de altfel de o amplă participare, s-a desfășurat în limba franceză, cu traducere simultană în limba română pentru doritori.

Alexandru-Marius Crișan