Viena: Creștini de toate confesiunile s-au rugat pentru unitatea Europei

1919

În seara zilei de joi, 14 decembrie 2017, numeroși creștini din întreaga Europă s-au adunat la Catedrala Stephansdom (Sfântul Ștefan) din Viena pentru a participa împreună la o rugăciune ecumenică „Pentru Europa”.

Momentul a avut loc cu ocazia întâlnirii rețelei creștine internaționale „Împreună pentru Europa”. Aproximativ 300 de lideri ai comunităților  creștine din rețeaua capitalei austriece au fost prezenți la rugăciunea condusă de Cardinalul Christoph Schönborn, care a lăudat inițiativa în discursul său, avertizând totodată asupra pericolului unei dezbinări pe continent.

„Europa a suferit multe răni în istoria sa, dar a experimentat și tămăduirea”, spune Schönborn. El a amintit cu această ocazie de războaiele religioase, dar și de evenimente pozitive, cum a fost căderea zidului Berlinului. În mod deosebit, Arhiepiscopul vienez a evocat victimele pogromurilor din noiembrie 1938, care și-au sărbătorit joi seară cea de-a 79-a aniversare. Acestea au fost începutul uneia dintre cele mai grave catastrofe din istoria omenirii, în cele din urmă făcute posibil de un anti-iudaism profund înrădăcinat în creștinism, a spus Cardinalul.

Schönborn a continuat să vorbească despre „semințele otrăvitoare ale primului război mondial”, care în cele din urmă au avut loc în cadrul socialismului național și al comunismului. Pe ambele le-a numit „ideologii criminale”.

Pe lângă Arhiepiscopul de la Viena, la rugăciunea ecumenică pentru Europa au participat Episcopii auxiliari Stephan Turnovszky și Franz Scharl, Episcopul Ortodox Syrian Emanuel Aydin, Episcopul protestant Herwig Sturm, Episcopul anglican Vicar Rev. Patrick Curran și numeroși reprezentanți ai Bisericilor Libere din Austria.

Bisericile din Europa ar trebui să reprezinte demnitatea umană, pacea, reconcilierea, justiția, protecția vieții umane și a creației, să ajute la menținerea unei economii echitabile și să păstreze solidaritatea cu cei nevoiași și marginalizați, a mai adăugat Thomas Hennefeld, președintele Consiliului Mondial al Bisericilor din Austria (ÖRKÖ), în discursul său adresat participanților.

Rețeaua ecumenică „Împreună pentru Europa” a fost creată în 1999 cu ocazia „Declarației comune privind doctrina îndreptățirii” a Federației Mondiale Luterane și a conducerii Bisericii Catolice Mondiale. Inițiativa leagă creștinii catolici, protestanți, anglicani și ortodocși, precum și membrii bisericilor libere și bisericilor noi. Scopul rețelei este de a promova unitatea și reconcilierea diferitelor denominații și culturi, precum și solidaritatea, pacea și toleranța în Europa. (More Info: www.together4europe.org; www.oekumene.at)

Foto credit: http://www.tvl.ro