Rămas bun, Paul Philippi!

1901

Biserica Evanghelică din România, comunitățile ei, instituțiile, așezămintele și organizațiile acesteia, preoții și enoriașii ei sunt în doliu, după moartea Prof. univ. dr. Paul Philippi. Ieri, la Brașov, cu toții l-au condus pe ultimul drum pe cel care s-a numărat între cele mai remarcabile personalități ale minorității germane din România.

Născut pe 21 noiembrie 1923 la Brașov, Paul Philippi a fost un teolog, profesor universitar și politician sas transilvănean, membru fondator în 1989 al Forumului Democrat al Germanilor din România, fiind și președinte al acestei formațiuni între anii 1992-1998 și președinte de onoare al ei din anul 1998. Din 1971 până în 1986, a fost profesor la Universitatea din Heidelberg, unde a obținut un doctorat în teologie practică în anul 1963. În 1974, i s-a acordat un doctorat onorific de către Institutul de Teologie Protestantă din Cluj, iar din 1979 până în 1981 a predat la filiala departamentului de teologie protestantă din Sibiu, ca profesor asociat. După ce s-a întors în Transilvania în 1983, a fost profesor angajat al acestei facultăți până la pensionarea sa în 1994.

Un gânditor și promotor al ecumenismului, un luptător pentru dreptate, democrație și valorile creștine

El a subliniat în mod repetat rolul special pe care chiar şi mica minoritate germană îl poate avea pentru dezvoltarea ţării, datorită istoriei, experienţei şi tradiţiilor sale”, se arată într-un comunicat de presă al FDGR. Ca parte a activității sale semnificative în rândul comunităților germane din România se numără misiunea sa de a-i convinge pe membrii acestora să nu părăsească țara, în condițiile în care, este binecunoscută situația tristă a acestor comunități aflate în scădere dramatică, datorită emigrării tinerilor în străinătate.

Biserica Evanghelică din România își exprimă regretul odată cu pierderea „unui preot și teolog binecuvântat, un om de știință remarcabil, dasacăl și practician deopotrivă, dar și unul din cei mai importanți reprezentanți ai comunității germane, un gânditor și promotor al ecumenismului, un luptător pentru dreptate, democrație și valorile creștine.”

În anul 2000, lui Paul Philippi i-a fost decernat titlul de Cetățean de onoare al Sibiului, un an mai târziu devenind și Doctor Honoris Causa al Facultății de Teologie Reformată din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

În anul 2003, la împlinirea vârstei de 80 de ani, președintele României din acea vreme, Ion Iliescu, i-a conferit lui Paul Philippi, ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, „în semn de apreciere a întregii activități puse în slujba comunității germane din România, pentru contribuția meritorie la edificarea și consolidarea sistemului democratic din România după 1989”.