Putere și abuz de putere: Simpozion Anual UBR

1747

Vineri, 22 februarie 2019, a avut loc la Sibiu, Simpozionul Anual al Uniunii Bibliștilor din România. Așa cum este tradiția, evenimentul s-a desfășurat sub forma unei conferințe având ca temă generală anul acesta „Puterea și abuzul de putere”.

Pornind de la acest subiect, au avut loc următoarele prezentări susținute de membrii ai Uniunii Bibliștilor: Abuz de putere în cazul Nabot (Cătălin Varga), Dreptate și bunătatea lui Dumnezeu la Naum (Mihai Handaric), Raportul dintre sclavi și stăpâni în Filimon (Claudiu Coman) și Vaietele din Matei 23 (George Pit).

Tot în cadrul evenimentului au fost prezentate două volume omagiale dedicate Părintelui Prof. Dumitru Abrudan și Părintelui Prof. Vasile Mihoc, de către cadrele didactice din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu: Pr. Constantin Oancea, Daniel Mihoc și Pr. Alexandru Ioniță.

Prelegerile au fost urmate de o ședință generală privind raportul general al Asociației și tematici viitoare pe care bibliștii români le consideră oportune pentru discuție și cercetare. De asemenea, s-a stabilit ca tema de discuție pentru întâlnirea de anul viitor să fie: Scriptura, autoritatea Scripturii.

Uniunea Bibliștilor din România a fost înființată în anul 2005 ca o asociație științifică deschisă fiecărui cercetător din România cu studii doctorale în domeniul studiului biblic. Asociația și-a propus o conlucrare ecumenică pentru cunoașterea aprofundată a textelor Sfintei Scripturi printr-un schimb de opinii dintr-un punct de plecare diferit, marcat prin tradiția Bisericii de care aparține exegetul. Lucrările asociației se desfășoară odată pe an, la finalul lunii februarie.

La acest simpozion se discută referate din domeniul Vechiului Testament și din cel al Noului Testament, pe o tematică stabilită de comun acord. Referatele se publică în Anuarul Asociației „Cercetari Biblice“ începând cu Anul 2006 (între anii 2009-2011 a fost o revistă semestrială).