Marşul pentru Viață, un exemplu de unitate pentru binele societății

1458

Anul acesta se împlinesc 10 ani de la prima ediție a Marşului pentru Viață organizată în România în anul 2008. De la an la an, acest eveniment, reprezentând produsul finit al luptei creştinilor indiferent de confesiune pentru binele comun, a crescut tot mai mult, determinând, aşa cum îşi propune, tot mai multe femei să renunțe la practica avortului.

O statistică dramatică vis-a-vis de această soluție nefastă în fața unei sarcini nedorite arată că, România ocupă al doilea loc în lume la avorturi raportate la numărul populaţiei: 22.743.390 de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958–iunie 2016, față de o  populație de 19.760.000 de persoane la 1 ianuarie 2016. Aşa arată cifrele care i-au determinat pe creştinii din întreaga Românie să ia atitudine în faţa acestei probleme de ordine morală și socială din care au de suferit atât copiii nenăscuți cât și părinții.

Anual, cu 40 de zile înaintea Marșului pentru Viață, în multe orașe din România are loc așa numita manifestare „40 de zile pentru Viață”, în care creștini, indiferent de confesiune petrec 40 de zile în rugăciune în fața clinicilor de ginecologie, sau spitalelor județene, purtând cu ei pancarte cu mesaje pro viață, pentru a conștientiza populația asupra daunelor produse de acest flagel, dar și pentru a se ruga pentru sufletele copiilor nenăscuți. Mișcarea pro viață nu a rămas indiferentă multor mame și chiar medicilor, care datorită impactului puternic al mesajelor voluntarilor pro viață și-au schimbat decizia de a mai face vreodată un avort.

Liderii mișcării pro viață din România sunt reprezentanți ai diferitelor culte religioase din țară sau ale unor asociații create special pentru sprijinirea mamelor aflate în criză de sarcină. Scopul lor nu este interzicerea avorturilor, ci determinarea oamenilor de a-și schimba mentalitatea cu privire la avort și de a oferi sprijin mamelor și familiilor aflate în impasul generat de o sarcină neașteptată.

Marșul pentru Viață este neconfesional și apolitic, dar „unește oameni de toate confesiunile și susținători ai diferitelor doctrine politice, care înțeleg că o societate se dezvoltă în măsura în care protejează viața fiecărui membru al ei”, a declarat Alexandra Nadane, președintele Asociației „Studenți pentru viață” într-un interviu acordat basilica.ro.

Tot ea a vorbit despre principalele inițiative care ar trebui luate la nivel de comunitate pentru sprijinirea mamelor și implicit, reducerea numărului de avorturi:

Două dintre cele mai importante propuneri făcute cu ocazia Marșului pentru viață, care au nevoie să fie implementate cât mai repede sunt: acordarea, după a 14-a săptămână de sarcină, a unei indemnizații pentru femeia însărcinată, care să o sprijine în acoperirea nevoilor speciale care apar în perioada sarcinii și înființarea de centre de sprijin pentru femeile însărcinate, unde femeile în criză de sarcină să poată beneficia, la cerere, de consiliere psihologică gratuită și de sprijinul unui asistent social specializat în criză de sarcină și de alte forme de sprijin potrivite nevoilor ei.

Anul trecut, în România, numărul de participanţi la Marşul pentru viaţă a crescut cu aproape 50% în comparaţie cu 2016. 110.000 de persoane din 138 de localităţi au ieşit în stradă pentru a susţine lupta împotriva avorturilor.

Foto credit: ascorcluj.ro