Pe 27 iulie 2018 a fost anunțată încetarea schismei de 27 de ani din Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo, cea mai mare dintre bisericile ortodoxe orientale, întemeiată în anul 330 d. Hr. Vestea încetării schismei a venit însă la mii de kilometri de Africa de Nord-Est, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Catedrala Debre Mihret din St.Michael’s, Washington DC. Evenimentul s-a petrecut în prezența primului ministru etiopian, dr. Abiy Ahmed, care a jucat un rol-cheie în procesul de reconciliere.
Biserica Ortodoxă Tewahedo Etiopiană, membră a Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), a declarat oficial un sfârșit al schismei și a recunoscut un Sfânt Sinod și doi patriarhi canonici care încheie o perioadă dureroasă pentru etiopieni, resimțită atât acasă cât și în diaspora.
Consiliul Mondial al Bisericilor s-a implicat în procesul de reconciliere dintre cele două sinoade ale bisericii care s-au separat în anul 1991, ca urmare a schimbării guvernamentale care l-a forțat pe fostul Patriarh Abune Merkorios să trăiască în exil, in Statele Unite. Patriarhul a fost expulzat în ceea ce mulți percep ca o intervenție politică nejustificată în afacerile bisericii. O parte a clerului care s-a opus oridinii noii conduceri a ieșit din țară, declarând menținerea un Sinod în exil.
Doi patriarhi
Conform legilor Bisericii Ortodoxe Etiopiene Tewahedo, Patriarhul Abune Mathias va conduce biserica prin îndeplinirea îndatoririlor administrative iar Patriarhul Abunä Merkorios se va întoarce în Etiopia, cu rangul și demnitatea de Patriarh, reluând și tronul patriarhal.
De la data acordului, denumirile Sinodului Exil și ale Sinodului Nativ sunt eliminate, rămânând „o singură Biserică: Biserica Tewahedo Ortodoxă Etiopiană”.
Primului Ministru Ahmed i-a fost recunoscută munca depusă pentru a restabili pacea în țară și unitatea Bisericii Ortodoxe: „Atâta timp cât ambii patriarhi sfinți sunt în viață, Biserica noastră sfântă va considera onoarea lor patriarhală drept egală”, a declarat el în discursul oficial susținut cu ocazia încheierii schismei. De la preluarea funcției în aprilie, premierul Ahmed a acordat prioritate reconcilierii dintre disidenți, deschizând de asemenea, ușile unei reconcilieri istorice cu Eritrea vecină, instaurate în urma unei dispute de graniță de lungă durată.
Odată cu încetarea acestei schisme au fost ridicate și excomunicările arhiepiscopilor care au fost consacrați înaintea schismei, numele și demnitatea lor fiind apărate: „Ei vor fi numiți în dieceze, în funcție de rangul pe care îl ocupă fiecare „.
Politica Etiopiei a avut așadar un rol semnificativ în modelarea destinului anterior și actual al bisericii.
Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo este în comuniune cu Biserica Ortodoxă Coptă din Alexandria, declarată autocefală în 1959.