Final de Semestru Ecumenic, la Sibiu

3162

De curând s-a încheiat la Centrul de Cercetare Ecumenică din Sibiu Semestrul Ecumenic, un eveniment inedit dedicat în special studenților străini care timp de un semestru au ocazia de a descoperi aici Ortodoxia și tradițiile Bisericii de Răsărit, dar nu numai, și de a purta un dialog ecumenic util dezvoltării cunoștințelor religioase și relațiilor inter-confesionale, într-o epocă ce necesită tot mai mult unitatea creștină pentru a face față provocărilor moderne. Toate acestea au loc într-un oraș puternic animat de ecumenism, datorită prezenței și relaționării armonioase a mai multor confesiuni religioase, legate de un spațiu comun și o istorie plină de evenimente, cum rar întâlnim în altă parte.

Semestrul Ecumenic este un eveniment organizat anual, în perioada 1 Martie- 30 Iunie, iar datorită evenimentelor pe care le cuprinde, rămâne o experiență de referință în studiul și parcursul spiritual al participanților, care pleacă de la Sibiu cu un bagaj impresionant de informații și experiențe inedite.

La început cunoșteam Ortodoxia doar în teorie, dar acum am reușit să pătrund mai mult în ceea ce înseamnă ea și am înțeles legătura dintre practica religioasă și teorie. Înțelegând mai bine și descoperind sensul dogmaticii, istoriei și practicii ortodoxe, am aflat totodată o parte interesantă și plăcută a Ortodoxiei, pe care acum mi-o pot însuși și în viața mea de zi cu zi, a spus Manuel Kuhn (Austria).

Semestrul Ecumenic este astfel structurat încât să cuprindă cursuri și seminarii teoretice, în cadrul cărora studenții participanți au ocazia de a învăța de la specialiști și profesori de teologie, noțiuni de dogmatică, istorie bisericească, misiune și ecumenism sau ecleziologie. Periodic, alături de cursurile de zi cu zi, au loc și prelegeri susținute de invitați speciali, pe anumite teme de actualitate sau de mare interes pentru studenți. Între personalitățile care au răspuns în acest an invitației de a participa la Semestrul Ecumenic se numără: Prof. Martin Tamcke de la Universitatea Göttingen, Prof. Pablo Argárate de la Universitatea din Graz, Sebastian Mateescu, Tereza Leonhard, Gerhild Rudolf sau Sebastian Moldovan.

Pe lângă aceste evenimente de natură teoretică, studenții participă la viața liturgică a diferitelor biserici din Sibiu, la activități interactive de pictură bisericească, de pildă, în cadrul cărora au ocazia, asistați de specialiști, să picteze o icoană sau să învețe practici de restaurare în muzeu. Anul acesta, cei 5 studenți participanți alături de părintele Alexandru Ioniță, coordonatorul Semestrului Ecumenic, au înregistrat împreună texte din Filocalie, Psaltire și Acatistier pentru a realiza cărți audio cu rugăciuni și texte din spiritualitatea răsăriteană, în limba germană. O acțiune similară a avut loc în anul 2015, când studenții prezenți la Semestrul Ecumenic de la Sibiu au înregistrat un CD cu muzica bizantină în limba germană.

Trăim într-o lume în care oamenii vin în contact deseori cu persoane de altă confesiune, din diferite țări, noi nefiind obișnuiți să ne relaționăm cu acești oameni diferiți. Iar cea mai bună posibilitate de a-l accepta pe celălalt este de a trăi alături de el, de a învăța împreună, de a fi împreună. Ei bine, Semestrul Ecumenic oferă exact acest lucru, oferă aceste câteva luni, în care participanții au ocazia extraordinară de a studia alături de persoane de alte confesiuni, despre aceste confesiuni diferite și de a  face împreună multe lucruri frumoase, a declarat părintele Alexandru Ioniță, cercetător în cadrul Centrului de Cercetare Ecumenică din Sibiu și coordonatorul Semestrului Ecumenic.

Din cele patru luni petrecute la Sibiu, nu au lipsit excursiile, numeroase și care mai de care mai interesante. Studenții au avut ocazia de a vizita mănăstiri de diferite confesiuni, în special ortodoxe, cetăți fortificate, orașe semnificative ale țării și de a intra în legătură cu reprezentanții principalelor confesiuni religioase din Sibiu. Una dintre vizitele inedite a fost la mănăstiri ortodoxe, printre care Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Arnota, sau Mănăstirea Măgura Jina, unde studenții au participat la slujbe, au ajutat la munca în grădină și au făcut drumeții pe munte.

De asemenea au avut ocazia de a admira piese de colecție a unor muzee de artă religioasă și nu numai. Între excursiile memorabile, s-a numărat și vizitarea unor proiecte sociale precum cele ale Asociației „Elijah” din Hosman, unde studenții străini au putut admira felul în care acest ONG acordă sprijin  de calitate copiilor si familiilor aflate in dificultate economică și socială de pe Valea Hârtibaciului.

Am rămas atât de plăcut surprinsă după această experiență! Până acum nu am întâlnit decât români prietenoși și incredibil de generoși. Iar întreaga experiență a Semestrului Ecumenic pregătită special pentru noi este menită să ne asigure întâlniri cu diferiți profesori, ocazia de a participa la foarte multe activități frumoase și ocazii nemaipomenite de a ne îmbogăți cultura, spune Sarah Neubauer (Germania).

Participarea la Semestrul Ecumenic este posibilă prin parteneriate Erasmus între Universitățile de la care provin studenții și centrul organizator sau prin accesarea unei burse oferite de Comitetul Național German al Federației Mondiale Luterane și de Brot für die Welt – Serviciul Evanghelic de Dezvoltare (Berlin).

Pentru ediția Semestrului Ecumenic din 2019, înscrierile continuă până pe 15 noiembrie 2018. Mai multe informații aici.