Studenții Semestrului Ecumenic au vizitat orașele Blaj și Cluj

1916

Studenții străini veniți la ediția din acest an a Semestrului Ecumenic organizată de Centrul de Cercetare Ecumenică din Sibiu (CCES), au vizitat orașele Blaj și Cluj-Napoca, în cadrul primei excursii desfășurate la care au fost însoțiți de Prof. Stefan Tobler, co-director al CCES și Dr. Alexandru-Marius Crișan, cercetător în cadrul CCES.

La Blaj, grupul a fost întâmpinat de Preasfințitul Claudiu-Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice din România și de profesori ai Facultății de  Teologie Greco-Catolică din Blaj. Participanții la Ökumene Semester au avut astfel ocazia de a vorbi cu ierarhul și totodată de a întâlni un numar mare de seminariști romano-catolici din Iași, veniți și ei la Blaj. De asemenea, ei au vizitat catedrala orașului și Câmpia Libertății, primind informații despre istoria Romaniei și rolul important pe care l-a jucat Biserica Greco-Catolică în definirea identității românești. Cu această ocazie, ei au putut vedea și locul unde va sluji Papa Francisc peste câteva zile, cu prilejul vizitei Suveranului Pontif în România.

La Cluj, cei doisprezece studenți veniți din Austria, Germania și Elveția, alături de cercetătorii CCES au vizitat Facultatea de Teologie Reformată și Facultatea de Teologie Ortodoxă și au participat la un tur ghidat al parohiei Unitariene și al Parohiei Ortodoxe „Schimbarea la Față” din centrul istoric al Clujului, renumită datorită mozaicului creat de teologul și pictorul Ivan Rupnik, cel care a lucrat și  mozaicul faimoasei capele Redemptoris Mater din Vatican, la cererea Papei Ioan Paul al-II-lea.

La ediția din acest an a Semestrului Ecumenic participă doisprezece tineri din Austria, Germania și Elveția. Ei au ocazia timp de un semestru de a descoperi aici Ortodoxia și tradițiile Bisericii de Răsărit, dar nu numai, și de a purta un dialog ecumenic util dezvoltării cunoștințelor religioase și relațiilor inter-confesionale, într-o epocă ce necesită tot mai mult unitatea creștină pentru a face față provocărilor moderne.

 

Text: Alexandru-Marius Crișan