Aducere aminte de Chiara Lubich

1486

Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) dedică o zi specială comemorării Chiarei Lubich la 10 ani de la trecerea ei în veșnicie, pentru a readuce în atenție rezultatele pe plan social și bisericesc îndeplinite împreună în timp, între care se remarcă înființarea Mișcării Focolarelor, organizație internatională fondată de Chiara Lubich în 1943.

Inițial de sorginte romano-catolică, organizația leagă acum și include majoritatea religiilor creștine și non-creștine, uneori chiar și a celor non-religioase. Este cunoscută și sub alte denumiri precum „Opera Mariei”, sau „Lucrarea Mariei” și promovează idealurile de unitate și de frățietate universală, în deplin acord cu reflecția Mântuitorului asupra unității creștine relatată în Evanghelia după Ioan, Cap. 17.

Dat fiind faptul că în acest an, data de comemorare a Charei Lubich coincide cu evenimentele organizate cu prilejul împlinirii a 70 de ani de Consiliu Mondial al Bisericilor, CMB a hotărât ca ziua de 18 aprilie să fie consacrată așadar comemorării activistei creștine neobosite, multipremiată de-a lungul timpului pentru inițiativele sale aduse în lupta pentru pace, unitate creștină și evoluție spirituală.

Întrunirea din data de 18 aprilie va avea loc la Geneva, la sediul Consiliului Mondial al Biseicilor dar va putea fi urmărită și online.

Programul va începe la ora 14 :00 cu o discuție de grup la care vor participa: reverendul Dr. Olav Fykse Tveit, secretarul general al CMB; părintele Jesús Morán Cepedano, co-președinte al mișcării Focolarelor și Semegnish Asfaw, director executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor pentru afacerile internaționale.

Între alți invitați se numără Teny Pirri-Simonian, membru al Comitetului Central al CMB din partea Bisericii Apostolice Armene (Sfântul Scaun din Cilicia); Prof. dr. Fr. Ioan Sauca, secretar general adjunct al Consiliului Mondial al Bisericilor; Rev. Callan Slipper, membru al Mișcării Focolarelor din partea Bisericii Angliei și doamna Luzia Wehrle, membră de asemenea a grupului Mășcării Focolare și fost membru al personalului CMB. La eveniment va fi de asemenea prezent Arhiepiscopul Job Telmessos, Reprezentant Permanent al Patriarhiei Ecumenice.