Incendiul care a mistuit Catedrala Notre Dame într-o zi nefastă de 15 aprilie, marcată la nivel mondial tocmai de Ziua Mondială a Artei, lasă un gol profund în sufletele creștinilor de pretutindeni și o pierdere artistică inestimabilă.   

Chiar dacă, așa cum declara Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, „puterea simbolului stă dincolo de ziduri”, Notre Dame rămâne unul dintre cele mai semnificative monumente culturale și religioase ale Europei.

Construită începând cu anul 1163, la cererea episcopului Maurice de Sully, locașul de cult a fost finalizat abia în anul 1345, fiind construcția la care s-au aplicat pentru prima dată soluții arhitecturale specifice stilului gotic care, prin bolta ogivală, ușoară și subțire, avea să aducă în inima Franței o nouă estetică definită de lux nova. „Noua lumină” era obținută prin ridicarea bolților cu ajutorul sticlei colorate care ilumina noul spațiu înalt, realizat prin tehnica contraforților exteriori cu arcuri butante ce susțineau pereții subțiri. De atunci și până astăzi, Notre Dame a rămas cea mai semnificativă și cea mai frumoasă catedrală reprezentantă a stilului gotic, fiind considerat al doilea cel mai important locaș de cult al catolicismului după Basilica Sfântului Petru de la Vatican.

Timp de generații, simbolul Franței a fost un loc de pelerinaj și rugăciune și, chiar dacă spiritul religios al francezilor s-a mai diminuat în ultimii zeci de ani, inima catolicismului Francez a rămas deschisă în fiecare zi pentru Liturghie.

Pentru milioane de creștini, această săptămână este Săptămâna Mare, timp în care, în mod normal Catedrala Notre Dame din Paris s-ar fi pregătit să scoate Sfintele Moaște pentru credincioși în Vinerea Mare.

Printre Sfintele Relicve pe care le adăpostește, se numără Cununa de Spini, în care se regăsesc câțiva dintre spinii originali ai coroanei purtatată de Iisus Hristos în Săptămâna Patimilor, care poartă veneraţia a cel puţin 16 secole de creştinătate și mantia Sfântului Ludovic. Potrivit surselor din presa franceză, preoții și pompierii au reușit să le salveze din incendiu, alături de tabernacolul cu Sfânta Euharistie.

Așa cum declara și Papa Francisc, „Notre-Dame este o bijuterie de arhitectură a unei memorii colective, loc de reunire pentru multe evenimente mari, martor al credinței și al rugăciunii catolicilor în sânul orașului”, însă distrugerea ei este cu atât mai tristă cu cât vorbim despre un simbol asumat ca reper mondial, dincolo de apartenență religioasă sau de convingeri.