Mai mulți experți în teologie și film s-au întrunit în perioada 25-26 ianuarie 2019 la Frankfurt pentru două zile de discuții ecumenice care au avut în centru aspecte ale viitorului omenirii din perspectiva post- și transumanismului, analizate pornind de la producții cinematografice recente precum „Westworld” sau „Black Mirror”.
Chestiunea a ceea ce este astăzi omul, în vremurile de dezvoltare a nanomedicinei, a evoluției roboticii și a genomului uman decodat, este cu mult diferită față de acum câțiva ani. Cinematografia a fanteziat în ultimii ani despre cum se va optimiza omul și cum ar putea să își depășească propria condiție, în producții precum „Gattaca”, „2001: O Odisee Spațială” sau alte filme similare. Conferința ecumenică de „Teologie și film” din acest an a analizat producții recente precum „Blade Runner 2049” sau „Westworld”.
Între cei care au vorbit despre schimbările în curs ale omenirii pe acest subiect se numără: Dr. Christof Mandry, profesor de Etică și Teologie Morală la Universitatea Goethe, Dr. Matthias Wörther, din partea Arhiepiscopiei München, Dr. Christan Wessely de la Universitatea Graz sau Dr. Alexander Ornella de la Universitatea Hull din Marea Britanie. Între subiectele dezbătute s-au numărat: Inteligența artificială și postumanismul ca temă în filmele recente precum „Transcendence” sau „Ex Machina”; Istoria dualismului corp – suflet cu analiză la producția Netflix „Altered Carbon” sau Dualismul noului corp – suflet în carbonul modificat – Implicații socio-culturale și teologice.
Reuniunea ecumenică de experți în film și teologie are loc în fiecare an și este organizată în parteneriat cu Academia Evanghelică și Academia Catolică din Frankfurt.