Muzeul istoriei evreilor din Oradea a fost inaugurat miercuri, 5 decembrie 2018, în fosta sinagogă ortodoxă Aachvas Rein de pe strada Primăriei, în prezenţa oficialităților locale, a vicepreşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Ovidiu Bănescu și a reprezentanților diferitelor culte creștine din oraș, între care s-a numărat Preasfințitul Părinte Sofroniu Episcopul Ortodox al Oradiei și Episcopul Romano-Catolic Böcskei László.
Muzeul amenajat în incinta ultimei sinagogi construite acum 94 de ani în oraș, prezintă istoria comunității din această zonă prin panouri şi obiecte legate de viaţa comunităţii din ultimii 400 de ani, dar şi informaţii despre familiile, arhitecţii şi inginerii care au ridicat bijuteriile arhitecturale ale Oradiei, datorită cărora orașul reprezintă singura așezare din România care face parte din rețeaua europeană Art Nouveau. Totodată, în câteva vitrine, au fost expuse obiecte şi documente preluate de la familii evreieşti din Oradea sau cu rădăcini în orașul situat pe malul Crișului Repede. În memoria orădenilor care și-au pierdut viața în timpul Holocaustului este de asemenea amenajată o expoziție permanentă localizată la etajul clădirii, unde pe mai mulţi pereţi au fost inscripţionate numele persoanelor omorâte în masacru. În două zone, simbolic, au fost expuse mai multe valize şi bagaje, dar şi fotografii de mari dimensiuni realizate la Auschwitz. Pe panouri din sticlă vizitatorii pot de asemenea descoperi întreaga istorie a prigoanei împotriva evreilor din Oradea, oraș care numără cele mai multe sinagogi din România.
Noul muzeu a fost inaugurat în timpul Sărbătorii luminilor (Hanukkah), una dintre cele mai mari sărbători evreieşti.
Lucrările de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au început în luna mai a acestui an şi au fost finalizate în data de 5 octombrie 2018. Acestea au fost realizate de Primăria Oradea prin bugetul local, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 380.000 lei. Încă de la începutul amenajărilor, arhitectul lucrării Angela Lupșea a pomentit despre locul pe care sinagoga îl ocupă în peisajul ecumenic imediat – încadrată de Biserica Buna Vestire şi de Biserica Reformată din Orașul Nou, toate trei clădiri de referinţă, atent renovate. Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 9 și 17.