Master în Teologie Ortodoxă Ecumenică, la Salonic

1936

Centrului de Studii Ecumenice, Misiologice și de Mediu „Mitropolitul Panteleimon Papageorgiou” organizează  în parteneriat cu Universitatea Internațională Elenă (IHU, ihu.edu.gr) un program post-universitar inter-ortodox, inter-jurisdicțional, de înalt nivel academic în domeniul Teologiei Ortodoxe, creat sub forma unui master in Teologie Ortodoxă Ecumenică.

Deși programul a fost inițial planificat pentru absolvenții de alte confesiuni religioase care ar dori să învețe mai multe despre Teologia Răsăriteană, nu doar așa cum s-a dezvoltat în ultimele două milenii, ci și în ceea ce privește problemele contemporane actuale, după o consultare cu alte Biserici Ortodoxe Autocefale, s-a hotărât ca acesta să servească în primul rând unității ortodoxe, în cadrul secțiunii vitale a educației teologice. Cu alte cuvinte, se adresează generației mai tinere de viitori lideri ai Bisericii Ortodoxe din toate Bisericile Autocefale. Programul este orientat spre misiune, bazat biblic și liturgic, cu intenția primară de a studia bogata tradiție patristică ortodoxă, dar, în același timp, de a reflecta asupra modului în care acest lucru poate fi implementat în secolul XXI.

Pentru a atinge acest scop, Comitetul Științific al Programului a hotărât să includă în echipa care va implementa acest proiect renumiți ierarhi academici care au fost sau sunt rectori, decani, sau directori ai instituțiilor academice ortodoxe. Între aceștia se numără: Mitropolitul John Zizioulas din Pergamon (Academia de Atena), Kallistos Ware din Diokleia (Oxford), Nifor Mihaita (Târgoviște), Makarios Tillyridis din Kenia (Makarios III), Hilarion Alfeyev de la Volokolamsk (Sfântul Chiril și Metodie, Moscova), Elpidoforos Lambryniadis din Proussa (Chalki).

În calitate de director al programului, în consultare cu membrii comisiei academice, am ajuns la concluzia că este de dorit și va fi mai eficient dacă studenții și profesorii din cât mai multe jurisdicții ortodoxe vor face parte din acest proiect vizionar, afirmă Prof. Petros Vassiliadis, profesor emerit al Departamentului de Teologie al Universității „Aristotel” din Salonic și  Președinte al Centrului de Studii Ecumenice, Misiologice și de Mediu „Mitropolitul Panteleimon Papageorgiou“.

În ceea ce privește studenții care vor participa, pentru credibilitatea caracterului inter-ortodox al programului se sugerează ca toate jurisdicțiile ecleziastice ortodoxe să trimită cei mai buni teologi și, dacă este posibil, să contribuie la taxele necesare (3.000 de euro pentru întregul program, cursuri, examene, etc).

Universitatea Internațională Elenă a prevăzut unele burse pe criterii de înaltă performanță. Vor fi solicitate de asemenea burse suplimentare unor dieceze și instituții ecleziastice din întreaga lume (mănăstiri, organizații religioase etc.). Pe lângă aceasta, eparhiile din zona Salonicului își vor oferi întreaga ospitalitate în ceea ce privește cazarea participanților, astfel încât diferitele jurisdicții să poată contribui mai ușor la cheltuielile de călătorie ale studenților și la taxele universitare.