Papa Francisc: „Rugăciunea este oxigenul ecumenismului”

1801
21 June 2018, Geneva, Switzerland: On 21 June 2018, the World Council of Churches receives a visit from Pope Francis of the Roman Catholic Church. Held under the theme of “Ecumenical Pilgrimage - Walking, Praying and Working Together”, the landmark visit is a centrepiece of the ecumenical commemoration of the WCC's 70th anniversary. The visit is only the third by a pope, and the first time that such an occasion was dedicated to visiting the WCC.

Astăzi a avut loc la Geneva vizita istorică a Papei Francisc, prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la înființarea Consiliului Mondial al Bisericilor, ocazie cu care Suveranul Pontif a vorbit în discursul său despre valorile ecumenismului și misiunea comună pe care o au Bisericile, indiferent de confesiune.

Papa Francisc a amintit și de principalele provocări ale societății moderne, punctând felul în care ecumenismul, prin „călătoria creștinilor pe același drum” le poate găsi o rezolvare, atunci când reușește el însuși să depășească capcanele pe care le întâmpină în această călătorie.

Setea pentru lucrurile materiale orbește ființele umane iar indiferența abundă pe străzile lumii de astăzi, a spus Papa Francisc în omilia rostită azi la Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva.

Considerând că unitatea bisericilor reflectată deja în cei 70 de ani de acțiunile Consiliului Mondial al Bisericilor poate fi asemănată cu un pelerinaj în care bisericile se însoțesc în rugăciune și fapte benefice societății, motto-ul vizitei Papei Francisc la aniversarea CMB a fost „Mergând, rugându-ne și lucrând împreună”.

Pentru noi, în calitate de creștini, mersul împreună nu este un mijloc de întărire a pozițiilor noastre, ci un act de ascultare față de Domnul și de iubire față de lumea noastră. Să-I cerem Tatălui să ne ajute să mergem împreună cu mai multă hotărâre în căile Duhului”, a spus Papa.

Am vrut să particip personal la manifestările care marchează această aniversare a Consiliului Mondial, nu numai pentru a reafirma angajamentul Bisericii Catolice la cauza ecumenismului, ci și pentru a încuraja cooperarea cu bisericile membre și cu partenerii noștri ecumenici.

Ori de câte ori rostim rugăciunea „Tatăl nostru „, simțim un ecou în interiorul nostru cu privire la fiii și fiicele noastre, dar și sentimentul că suntem cu toții frați și surori.

„Rugăciunea este oxigenul ecumenismului”, a declarat Papa Francisc

Fondat în 1948, Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) reunește 550 de milioane de creștini care fac parte din biserici ortodoxe, anglicane, metodiste, baptiste, luterane și reformate.

Deși Biserica Romano-Catolică nu este membru al CMB, face parte din Comisia de Credință și Ordine a Consiliului Mondial al Bisericilor, având colaborări în numeroase privințe.

„Consiliul Mondial al Bisericilor s-a născut în slujba mișcării ecumenice, care însăși a pornit dintr-o puternică chemare la misiune determinată de frământarea: cum ar putea creștinii să proclame Evanghelia atâta timp cât sunt împărțiți între ei? Mandatul misionar, care este mai mult decât diakonia și promovarea dezvoltării umane, nu poate fi neglijat și golit de conținutul său. Acesta ne determină însăși identitatea”, a spus Papa.

Prezenți la citirea omiliei au fost și secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor, Rev. dr. Olav Fykse Tveit, dr. Agnes Abuom, moderatorul comitetului central al CMB și vice-moderatorii comisiei:  Episcopul Mary Ann Swenson și Mitropolitul Gennadios.

 

Contactele oficiale dintre Biserica Romano-Catolică și Consiliul Mondial al Bisericilor datează de la începutul anilor 1960, ca urmare a Conciliul Vatican II, convocat la decizia Papei Ioan al XXIII-lea.

În omilia adresată în Capela Consiliului Mondial al Bisericilor, Papa Francisc,  a remarcat faptul că, pe parcursul istoriei, divizările dintre creștini au apărut adesea din cauza „mentalităților lumești apărute în viața și gândirea comunităților”.

Ecumenismul ne-a făcut să pornim în conformitate cu voința lui Hristos și va reuși să progreseze dacă, după îndrumarea Duhului Sfânt, va refuza în mod constant să se retragă în sine”, a spus suveranul Pontif.

Vizita de referință a Papei Francisc la Consiliul Mondial al Bisericilor din 21 iunie este piatra de temelie a comemorării ecumenice prilejuite de cea de-a 70-a aniversare a CMB.

Foto credit: www.oikoumene.org