Peste 130 de persoane au discutat la Geneva despre implicarea bisericilor în societate

1495

O întrunire ecumenică privind Diaconia și Dezvoltarea Durabilă a avut loc în perioada 3-6 octombrie 2017, la Geneva. Evenimentul a atras peste 130 de participanți din întreaga lume, care au încercat să caute o viziune comună asupra bisericilor și să-și consolideze capacitatea de a colabora pentru soluționarea problemelor contemporane cu care se confruntă societatea.

Forumul găzduit de Consiliul Mondial al Bisericilor  (CMB) a avut obiectivul de a consolida colaborarea ecumenică în domeniul diaconiei și dezvoltării,  stimularea strategiilor de utilizare a impactului național și asigurarea unei bune îndrumări pentru programul ecumenic al agendei pentru dezvoltare durabilă din 2030.

Moderatorul Comisiei Centrale al Consiliului Bisericilor, dr. Agnes Abuom, a declarat că întâlnirea este esențială, dat fiind faptul că oferă ocazia de a revizui contextul și impactul diferitelor feluri de implicare: „Întrunirea reprezintă o ocazie de a reflecta și a planifica împreună planuri de viitor, recunoscând rolurile noastre diferite și interdependența lor”, a spus ea.

„Tema este de o importanță deosebită pentru noi toți și pentru instituțiile noastre pentru că rezonează cu identitățile și mandatele noastre ca organizații bazate pe credință și mișcarea ecumenică în general”, a adăugat dr. Agnes Abuom.

În prezentarea sa, secretarul general al CMB, Rev. Dr. Olav Fykse Tveit, a reflectat asupra evenimentelor importante din istoria Bisericii, dintre care unele constituie un exemplu de urmat și astăzi, făcând referire la împlinirea celor 500 de ani de Reformă, jubileu marcat anul acesta, în luna octombrie: „În luna de comemorare a 500 de ani de Reformă, o contribuție modestă la reflecția noastră comună și acțiunile pentru o nouă transformare a lumii către unitate, dreptate și pace, poate ar putea fi exprimată în 1/10 din numărul de teze care au inițiat transformarea numită Reformă. Când încercăm să discernem semnele timpurilor noastre, vedem multe tendințe spre diferite căutări pentru unitate”.

Tveit a mai spus: „Există un nou impuls pentru unitatea bisericii. Legătura dintre o nouă căutare a unității și o nouă căutare a diaconiei ecumenice ar trebui să se manifeste în noi inițiative către o mai mare responsabilitate reciprocă”.

Secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor a concluzionat: „Pentru reînnoirea și reformarea constantă a bisericilor și a societăților umane nu putem aștepta figuri precum Martin Luther sau Martin Luther King. Toți trebuie să fim, iar noi toți putem fi, agenți ai schimbării pentru unitate, dreptate și pace”.

Anul acesta se împlinesc 500 de ani de la inițierea Reformei Protestante de către Martin Luther, care, pe 31 octombrie 1517, publica cele „95 de teze“ prin care critica abuzurile Papei de la Roma şi vânzarea de indulgenţe. Alături de Edictul de la Milano şi de Marea Schismă, Reforma a fost cel de-al treilea mare moment istoric al creştinismului, cu implicaţii politico-sociale semnificative.