Reprezentanți ai Consilului Mondial al Bisericilor, în ședință la Cluj-Napoca

1584

Comisia pentru Educație și Formare Ecumenică din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor s-a reunit la Cluj-Napoca pentru 5 zile de discuții, în perioada 9-13 octombrie 2017. Deschiderea oficială a lucrărilor întrunirii a  avut loc luni, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă.

După ce au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Clujului, participanții au fost încurajați de ierarh ca, în activitatea pe care o desfășoară, să ajute la restabilirea unității bineplăcute lui Dumnezeu între confesiunile creștine. Pentru a ilustra mai bine acest lucru, Înaltpreasfințitul Andrei a adus în atenția auditoriului cuvintele fostului preot, teolog și scriitor Toma Chiricuță : „Au trecut 2000 de ani. De data aceasta nu încap toți creștinii în peștera din Bethleem ca să aducă daruri, să se închine Pruncului Mântuitor, își trimit doar reprezentanții. Un reprezentant al Catolicilor, unul al Ortodocșilor și altul al Protestanților. Fiecare cu darurile lor. Și, curios, Pruncul Mântuitor îi privește trist și nu le primește darurile. Ei rămân nedumeriți și îl întreabă, nu ți-am adus noi Doamne, daruri prețioase ca și cei de atunci, din anul 1 ? Și Pruncul Mântuitor le răspunde, cei de atunci erau în comuniune, trăiau în dragoste mare și le-am primit darurile și pe ale voastre le voi primi când veți ajunge din nou în comuniune.

În răspuns la chemarea Mitropolitului Ortodox al Clujului, moderatorii deschiderii oficiale a evenimentului, profesorii Esther Mombo și Rudolf von Sinner, au subliniat că cel mai important scop al Bisericilor reunite este să fie împreună și să pregătească lumea pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Este nevoie să răspundem împreună provocărilor lumii contemporane

În cadrul conferinței inaugurale, vice-secretarul general al Consilului Mondial al Bisericilor, părintele Ioan Sauca, directorul Institutului Ecumenic de la Bossey, a vorbit despre obiectivele Comisiei pentru Educație și Formare Ecumenică. Acestea se axează în special pe capacitatea tuturor Bisericilor componente de a răspunde provocărilor lumii contemporane.

„În Epistola către Romani (14, 17) se spune că Împărăția lui Dumnezeu este dreptate și pace și bucurie în Duhul Sfânt. Aceasta este viziunea căutării unității creștine astăzi, de a merge împreună spre acest drum, spre Împărăția lui Dumnezeu, căutând să răspundem provocărilor. Care sunt provocările-  În Orientul Mijlociu creștinii mor. Mor pentru Hristos.