500 de Biblii din întreaga lume, expuse la Timișoara

1696

La Timișoara poate fi admirată până pe 25 aprilie, în incinta Bastionului Therezia, expoziția temporară „Muzeul Bibliei”, care cuprinde 500 de exemplare de Biblii din întreaga lume aflate în colecția privată a pastorului Ionel Tuțac, președintele Asociației „Renașterea Familiei”.

Expoziția oferă șansa creștinilor de toate confesiunile de a descoperii ediții ale Sfintei Scripturi în diferite limbi și chiar de a admira cea mai mică biblie din lume, realizată pe microfilm, având dimensiunile de 2,5 cm x 3,5 cm. Un exemplar identic a fost dus pe Lună de astronautul Edgar Mitchell, la bordul navei spaţiale Apollo 14, în 5 februarie 1971.

Mitropolia Ortodoxă a Banatului a completat colecţia pastorului Ionel Tuţac cu patru exemplare româneşti originale deosebite: „Cazania lui Varlaam”, „Noul Testament de la Bălgrad” (Alba Iulia), „Apostolul” şi „Biblia” mitropolitului Andrei Şaguna. Apreciind realizarea unei astfel de expoziții, chiar la inaugurarea ei, Mitropolitul Banatului, Preasfințitul Părinte Ioan a numit această manifestare o „binecuvântare a cerului”.

Expoziția mai cuprinde fragmente din ediții vechi, manuscrise și informații despre locul și modul în care au fost scrise. Pe lângă simpla expunere a manuscriselor vechi, „Muzeul Bibliei” găzduiește mai multe evenimente: interviuri cu personalități, invitați speciali din țară și străinătate, proiecții de film documentar, dezbateri despre rolul și influența Bibliei, expoziții de caricaturi cu teme biblice, concerte și concursuri biblice.

Organizatorii ghidează gratuit vizitatorii, împărtășindu-le istoriile fascinante ale fiecărui manuscris expus.

Muzeul, temporar deocamdată, are printre sutele de exponate şi alte piese inedite: o micro-biblie în limba engleză, în două volume, a lui Billy Graham, care a fost nominalizat de 64 de ori în topul celor mai admirate personalităţi ale lumii secolului XX”, a declarat pentru AGERPRES, iniţiatorul proiectului, pastorul Ionel Tuţac.

Ineditul muzeu cu caracter temporar s-ar putea permanentiza, dacă se va identifica un spaţiu expoziţional adecvat, aducând un plus de valoare Timişoarei Capitală Culturală Europeană 2021, mai ales că în lume există foarte puţine obiective de acest fel.

Prin crearea unui astfel de muzeu cu caracter permanent, Timişoara ar putea fi pusă pe harta lumii, întrucât sunt puţine muzee ale bibliilor pe mapamond, respectiv la Ierusalim, Amsterdam, Londra, Washington, New York, la Seul sau la Budapesta.

Inițiatorii români doresc dezvoltarea unor parteneriate cu muzee similare, în special cu cel de la Washington, inaugurat în 2017.