Un grup de 5 studenți străini participă începând de luni, 5 martie 2018, la Sibiu, la un program inedit de cunoaștere a Ortodoxiei, intitulat „Semestrul Ecumenic” și organizat de Institutul de Cercetare Ecumenică de la Sibiu.

Proiectul își propune să îi ajute pe cei care nu au avut până acum contact cu tradiția și obiceiurile Bisericii de Răsărit, să înțeleagă mai bine cultura, Liturghia, istoria, dogma și spiritualitatea Ortodoxiei, prin intermediul activităților variate, asistate de cercetători, profesori, clerici sau studenți teologi. Pe durata celor 3 luni cât vor lua parte la această experiență, tinerii vor avea ocazia să viziteze mănăstiri și obiective turistice importante din România, să participe la seminarii și conferințe concepute special pentru ei și chiar să se implice activ în îndeletniciri provenite din Tradiția Bisericii Ortodoxe prin realizarea de icoane sau obiecte bisericești.

Participarea la Semestrul Ecumenic poate avea loc prin parteneriate Erasmus între Universitățile de la care provin studenții și institutul organizator sau prin accesarea unei burse oferite de Comitetul Național German al Federației Mondiale Luterane, de Brot für die Welt – Serviciul Evanghelic de Dezvoltare (Berlin) și de Biserica Ortodoxă din Sibiu. Mai multe informații aici.

„Să înveți mai mult, să înțelegi mai bine și poate chiar să pui în practică”

Edițiile anterioare ale Semestrului Ecumenic au demonstrat faptul că această experiență este extrem de bine receptată de participanți, care s-au declarat încântați de tot ceea ce au descoperit și au învățat la Sibiu despre Ortodoxie, lucruri care i-au ajutat să înțeleagă mai bine această confesiune pe care în diaspora nu au avut ocazia să o cunoască. Mulți dintre ei au mărturisit că și-au însușit o parte din caracteristicile spiritualității ortodoxe, îmbogățindu-și astfel propria spiritualitate și relație cu Dumnezeu și cu semenii.

Mai multe despre opiniile participanților la Semestrul Ecumenic găsiți aici.

Sibiu, locul ideal pentru dialog ecumenic

Istoria și diversitatea denominațiilor din Transilvania sunt unice în Europa. Transilvania oferă oportunități deosebit de fructuoase de dialog între Bisericile de Reformă și Ortodoxie, constituind un spațiu geografic comun și o istorie plină de evenimente care leagă aceste două familii denominaționale, așa cum nu se întâmplă în cazul altor regiuni. Coexistența diferitelor popoare și limbi a format o mentalitate deschisă. Diversitatea se reflectă într-un bogat patrimoniu cultural, pe care participanții la Semestrul Ecumenic sunt invitați să îl descopere prin vizitarea atât a mănăstirilor ortodoxe, cât și a bisericilor fortificate protestante.