Seară ecumenică de rugăciune la Biserica „Johanniskirche” din Sibiu

1598

În cadrul Săptămânii Mondiale de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, a avut loc luni, 22 ianuarie 2018,  seara ecumenică de rugăciune la Biserica Evanghelică „Johanniskirche” din Sibiu, la care au participat reprezentați ale tututor denominațiunilor creștine, oameni de diferite confesiuni și corul de tineri al Bisericii Evanghelice care a interpretat cântece religioase din repertoriul Taizé.

Rugăciunea comună a fost deschisă de Prim Preotul Bisericii Evanghelice din Sibiu, Killian Dörr, care a subliniat câteva aspecte esențiale din istoria acestui demers ecumenic de rugăciune, a cărui temă în 2018 pornește de la Cântarea victoriei din Cartea Exodului: „Dreapta ta, Doamne, s-a glorificat prin putere” (Ex 15,6).

Așa cum este tradiția, evanghelia citită în cadrul rugăciunii comune a fost din Cartea Evanghelistului Ioan, Cap. 17, care face referire la unitatea creștinilor, „ca toți să fie una”, mult dorită și adresată de Mântuitorul Iisus în cadrul Rugăciunii rostite către Tatăl Ceresc.

Spre finalul întâlnirii, Prof. univ. dr. Stefan Tobler, fondatorul Institutului de Cercetare Ecumenică de la Sibiu le-a făcut cunoscută celor prezenți cartea „De la conflict la comuniune”, volum apărut anul trecut la editura Ratio et Revelatio, care ilustrează cel mai bine rezultatele unui efort ecumenic de a găsi drumul către unitatea deplină, vizibilă a Bisericii: În această carte vorbesc lutheranii și catolicii despre ce s-a întâmplat cu Reforma, spunând împreună o istorie, nu două istorii diferite. Este un rezultat al răbdării, al iubirii și al gândirii teologice. Este scrisă în mod accesibil, atât pentru teologi cât și pentru publicul larg. În limba română este cea mai bună carte care prezintă pe scurt istoria Reformei și răspunsul catolic la aceasta.

Cartea „De la conflict la comuniune” a fost oferită în dar tuturor reprezentanților de biserici prezenți la seara de rugăciune.