Săptămâna Mondială de Rugăciune, la Schitul Stânceni

3438

În cadrul Săptămânii Mondiale de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, Schitul Stânceni a găzduit un eveniment dedicat persoanelor de diferite confesiuni, care au avut ocazia de a petrece o după-amiază de unitate în diversitate din perspectiva deschiderii față de credința și convingerile celor care au participat la eveniment: persoane de confesiune ortodoxă, protestantă și catolică. 

Întâlnirea a cuprins pe lângă vizionarea filmului documentar „Șapte martori pentru Mica Romă” de Anca Berlogea-Boariu și conferința cu titlul „Elemente bizantine (ortodoxe) și latine (catolice) în rânduiala liturgică din Taizé”, susținută de Dr. Alexandru-Marius Crișan de la Centrul de Cercetare Ecumenică Sibiu. Abordarea acestui subiect  „a permis celor prezenți să înțeleagă mai bine faptul că în realitate nu suntem atât de diferiți în manifestările liturgice, iar elementele comune trebuie și pot fi evidențiate cu folos”, mărturisesc membrii Schitului Stânceni.

„Comunitatea monastică de la Taizé este un exemplu de deschidere față de Tradițiile liturgice prezente în diferitele biserici, o deschidere care a dus la o fervoare în rugăciune care impresionează și care poate deveni un motiv de speranță”, arată Dr. Alexandru Marius Crișan.

Conferențiarul a evidențiat în liturgia de la Taizé o serie de elemente care sunt comune diferitelor tradiții. Între acestea sunt amintite: repetitivitatea liturgică prezentă în imnele Taizé, asemănătoare rugăciunii inimii în biserica răsăriteană sau rozarului apusean; rugăciunea de mijlocire, o combinație dintre rugăciunea credincioșilor din ritul catolic și ecteniile din ritul bizantin; simbolul luminii prin aprinderea lumânărilor și alte gesturi liturgice comune în care fiecare credincios se poate regăsi.

Unitatea creștinilor este însăși scopul declarat pentru care a luat ființă Schitul ”Sfânta Cruce” de la Stânceni. Aflat la marginea unui sat unde locuiesc ortodocși, catolici și protestanți, schitul este un loc de rugăciune pentru Unitate. Locașul de rugăciune va sărbători 25 de ani de la înființare, moment ce va fi marcat la sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului (5-6 august).