Profesori și cercetători, despre căsătoriile între creștinii de diferite confesiuni

2157

La Academia Evanghelică „Transilvania” din Sibiu a debutat astăzi, 8 martie 2018, Conferința Internațională „Căsătoriile interconfesionale între creștinii ortodocși și protestanți”, eveniment organizat de Centrul de Cercetare Ecumenică din Sibiu în colaborare și cu sprijinul Consiliului Comunității Bisericilor Protestante din Europa.

Între profesorii universitari, cercetătorii și teologii prezenți la dezbateri participă cadre didactice ale Facultăților de Teologie de diferite confesiuni din țară și din străinătate, între care se numără Gianandrea di Donna, Ciprian Streza, Pekka Metsö, Martin Illert, Ștefan Cosoroabă, Mihailo Smiljanic, Hans Bruno Fröhlich, Răzvan Perșa sau Pál Diószegi Szabó.

Înainte de a deschide sesiunea de comunicări, Prof. univ. Stefan Tobler, director al Centrului de Cercetare Ecumenică din Sibiu le-a urmat bun venit invitaților și a dat citire mesajului transmis cu ocazia acestei conferințe de secretarul general al Consiliului Comunității Bisericilor Protestante din Europa și Episcopul Bisericii Evanghelice din Austria, Michael Bücker, care a ținut să sublinieze importanța organizării unor astfel de comunicări științifice pe subiecte fundamentale precum căsătoriile între creștini de diferite confesiuni: „Este important ca creștinii ortodocși și cei protestanți să rămână în dialog. Căsătoriile creștinilor de diferite confesiuni care doresc să rămână loiali tradiției întâmpină multe dificultăți. Multe elemente ale tradițiilor nu sunt familiare cu ceea ce ei își doresc. Este nevoie de multă motivare si rabdare pentru a descoperi elementele tradiției care ne sunt comune și cele care ne separă. Este important ca bisericile din lume să fie conștiente de aceste lucruri și să sprijine familiile care trec prin astfel de experiențe”.

În cele două zile de comunicări, cercetătorii prezenți la Sibiu dezbat subiectul căsătoriilor interconfesionale pe mai multe planuri și raportat la mai multe confesiuni religioase, încercând să ajungă la niște concluzii relevante pentru societatea de azi.

Care sunt întrebările la care cercetătorii reuniți în aceste zile la Sibiu și-ar dori să găsească un răspuns, a subliniat în deschiderea conferinței Prof. Univ. Ștefan Tobler, director al Centrului de Cercetare Ecumenică Sibiu: „În Teologie avem de a face cu concepția teologică, sacramentală a căsătoriei, compatibilitatea diferitelor abordări ale teologiei maritale, legătura dintre căsătorie și celelalte Taine, în special Botezul, dintre căsătoria civilă și ritualul căsătoriei religioase. Grija pastorală în privința căsătoriilor interconfesionale, participarea la Biserică după căsătorie, botezul și educația copiilor, posibilitatea din punct de vedere canonic a casatoriilor interconfesionale sunt alte subiecte asupra cărora este nevoie să reflectăm.

Discuțiile pe baza acestor teme vor continua și mâine, 9 martie 2018, la Academia Evanghelică „Transilvania” din Sibiu, locul de desfășurare al evenimentului.

Temele abordate în cadrul conferinței internaționale vor fi publicate la finalul acestui an într-un număr special dedicat căsătoriilor interconfesionale al revistei de tip peer-review al Centrului de Cercetare Ecumenică de la Sibiu, intitulată Review of Ecumenical Studies.