Patrick, Sfântul iubit de toți creștinii

2531

Destul de rar se întâmplă ca un sfânt, aparținând calendarului unei anumite confesiuni religioase să fie cinstit universal, de majoritatea creștinilor, indiferent de dogma de credință sau denominațiunea din care fac parte.

Este însă cazul Sfântului Patrick, protectorul Irlandei, unul dintre cei mai venerați sfinți, pe care creștini din întreaga lume îl cinstesc cu evlavie și îi păstrează vie memoria în fiecare an, pe 17 martie, de ziua prăznuirii lui.

Așa de face că irlandezii au ajuns că își sărbătorească ziua națională de sărbătoarea Sfântului Patrick, iar în Dublin de pildă, are loc o procesiune în cinstea lui, timp în care, vreme de patru zile toată lumea este liberă. Sfântul Patrick este prăznuit nu numai de către irlandezii de pe insulă, ci în toate colţurile lumii unde există comunităţi puternice de irlandezi, dar nu numai: din Canada şi SUA până-n Australia şi din Noua Zeelandă până-n Africa de Sud, din Irlanda până în Orientul Mijlociu.

La origini o sărbătoare catolică, în zilele noastre această festivitate e mai degrabă dedicată întregii culturi irlandeze şi este una dintre puţinele sărbători care dă naştere unui adevărat festival la nivel modial, celebrată cu mare fast în aproape toate colţurile lumii.

Momente din viața Sfântului Patrick

Sfântul Patrick s-a născut în satul Bannaventa Berniae, astăzi localitatea Banwell din partea de apus a Marii Britanii, iar după alte informaţii într-un sat din Scoţia, în jurul anului 381. Tatăl său, Calpornius, a fost funcţionar al Imperiului roman şi-n acelaşi timp diacon. Bunicul său, Potitus, a fost preot.

Din relatarea vieţii sale, aflăm că la vârsta de 16 ani ajunge să uite de Dumnezeu. Tot în jurul acelei vârste, satul în care se afla a fost jefuit de piraţi, iar el este vândut ca sclav în Irlanda. Ajunge păstor de oi pe muntele Slemish, în Antrim County. Plecarea în robie i-a schimbat desăvârşit viaţa. Din tânărul bogat şi lipsit de griji, ajunge o persoană care rostea cel puţin o sută de rugăciuni noaptea şi tot atâtea ziua.

Sfântul Patrick a avut două viziuni: în prima i se arăta că se va întoarce acasă, iar în a doua i se spunea că vaporul lui este gata. Descoperirea făcută de Dumnezeu se împlineşte, astfel că după şase ani petrecuţi în robie, reuşeşte să revină la părinţii săi.

Măi târziu, potrivit doxologia.ro, îl întâlneşte în Auxerre pe Sfântul Gherman, episcopul oraşului. Are parte de un alt vis, în care i se cere să meargă în Irlanda. Îi cere sfat Sfântului Gherman în privinţa visului, iar acesta pentru că se rugase lui Dumnezeu să-i dăruiască o persoană care să-l înlocuiască pe Sfântul Paladie, a văzut în acest vis un răspuns al lui Dumnezeu. Sfântul Paladie părăsise Irlanda după mai puţin de un an de la hirotonirea sa, din cauza cruzimii irlandezilor.

Este hironit episcop şi în anul 432 pleacă de la mănăstirea din Auxerre împreună cu câţiva însoţitori, spre Irlanda. Înconjurat de păgâni, Sfântul Patrick a avut parte de multe încercări.

Una dintre ele este încercarea lui Dichiu de a-l omorî, la comanda druizilor, nemulțumiți de prezenţa Sfântului Patrick. Acesta înţepeneşte în momentul în care ridică sabia pentru a-i curma viața. Sfântul Patrick îl dezleagă de puterea nevăzută care îl ţinea în loc, iar drept răspuns pentru minunea săvârşită, Dichiu îi va oferi sfântului un adăpost în care acesta va săvărşi Sfânta Liturghie. După această minune, multi irlandezi au primit credinţa în Hristos. Mai târziu, împreună cu ucenicii săi a botezat întreaga ţară.

Sfântul Patrick a trecut la cele veşnice pe 17 martie în jurul anului 480. Este înfăţişat în iconografie ţinând în mână un trifoi, simbol al Sfintei Treimi, un singur Dumnezeu în fiinţă, dar întreit în persoane.

Simbolurile sărbătorii Sfântului Patrick

Parada de ziua Sfântului Patrick organizată la București.
Foto: gândul.info

Toate manifestările din întreaga lume prilejuite de Ziua Sfântului Patrick sunt unice, însă au elemente comune, simboluri care definesc însuși spiritul irlandez: trifoiul (asociat cu Sf. Patrick, care, potrivit legendelor folosea trifoiul ca simbol al Sfintei Treimi, frunzele reprezentând Tatăl, Fiul și Sfântul Duh), crucea celtică (ce îmbină tradiții păgâne și creștine), spiridușul (leprechaun), un personaj imprevizibil și mereu pus pe șotii, venerat de irlandezi, și nu în ultimul rând, culoarea verde. Toți irlandezii poartă haine verzi în această zi, dar și accesorii în aceeași culoare.