CMB salută inițiativele de dialog între SUA și Coreea de Nord

1307

La 19 aprilie 2018, Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) a apreciat inițiativele  recente de stabilire a unui dialog semnificativ și constructiv între Statele Unite ale Americii și Coreea de Nord.

Potrivit rapoartelor întâlnirii directorului CIA, Mike Pompeo, cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, este evident că o noua deschidere spre un  angajament constructiv a înlocuit pentru moment retorica periculoasă de escaladare a celor două națiuni, a declarat secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor, Rev. Dr Olav Fykse Tveit:

„Acesta este un semn foarte pozitiv și o bază importantă pentru summitul american-nord-coreean planificat la începutul lunii iunie sau la sfârșitul lunii mai”, a spus el. Salutăm în special sprijinul exprimat de președintele Trump pentru cele două Coree, în vederea unei discuții care să pună capăt războiului la nivel înalt, a mai subliniat Tveit.

CMB și partenerii săi din Coreea de Sud și Coreea de Nord au solicitat în mod repetat și consecvent un tratat de pace care să înlocuiască Acordul de armistițiu din 1953, pentru a încheia definitiv starea de război suspendată pe Peninsula Coreeană și pentru a permite potrivit provocărilor actuale pentru pace, tratarea coexistenței în regiune  mai clar și mai pragmatic.

„Suntem mulțumiți și încurajați de faptul că posibilitatea și utilitatea acestui pas întârziat este în cele din urmă recunoscută de cele mai importante părți ale acestui conflict tragic, nerezolvat, care a otrăvit atât de mult relațiile în regiune”, a declarat Tveit.