Brosurã comunã a Bisericilor Evanghelicã si Ortodoxã din Germania

1631

Biserica Evanghelicã din Germania si Congresul Episcopilor Ortodocsi din Germania au publicat împreunã un volum dedicat grijei pastorale pentru cei care trec la cele vesnice si pentru cei care îi însotesc in aceastã trecere, rudenii si apropiati. Cartea cuprinde rugaciuni si practici din ambele traditii, precum si sfaturi si recomandari pentru cei care se afla in situatii delicate de acest gen.    

“Brosura este rezultatul dialogului de mai bine de 10 ani dintre Biserica Evanghelicã si Biserica Ortodoxa din Germania”, au declarat Presedintele Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania, Episcopul Bedford-Strohm si Presedintele Congresului Episcopilor Ortodocsi din Germania, Mitropolitul Augoustinos, la München, unde au semnat un act comun intitulat “…ca sã nu vã întristati”, pornind de la îndemnul Sfântului Apostol Pavel din 1 Tesaloniceni 4:13.

Cartea oferă recomandări și sfaturi pentru acțiuni pastorale comune. Se adresează celor care mor, rudelor și tuturor celor care îi însoțesc. Pe lângă practica pastorală a ambelor biserici, asistența comună abordează provocările medicale etice, cum ar fi transplantul de organe și noile evoluții în materie de înmormântare. Fiecare capitol conține, de asemenea, rugăciuni și cântece din tradiția ambelor biserici, care dau o utilitate extraordinarã cãrtii in grija pastorala a celor care se afla in astfel de situatii. De asemenea, in anexa brosurii se explică termenii tehnici și se dau referințe suplimentare.

Biserica Evanghelicã din Germania a purtat discuții teologice cu bisericile ortodoxe încă din anii 1950. Pe lângă dialogurile teologice bilaterale cu patriarhiile Constantinopolului, Moscovei și Bucureștilor, există un dialog anual al Bisericii Evanghelice din Germania cu Congresul Episcopilor Ortodocși din aceeasi tarã.