Ziua Universală a Copilului- Kids take over!

2047

În fiecare an, pe 20 noiembrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Copilului. Potrivit Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), acesta este un moment pentru comunitatea mondială și pentru biserici de a-și exprima dedicarea pentru bunăstarea celor mici. În această dimineață, slujba specială săvârșită cu ocazia Zilei Copilului s-a concentrat pe provocările cu care se confruntă copiii și pe rolul important al bisericilor în sprijinirea tinerilor din întreaga lume.

CMB invită bisericile membre din întreaga lume să marcheze Ziua Mondială a Copilului organizând manifestări speciale pentru copii, ajutându-i pe aceștia să dea glas părerilor și gândurilor lor în societate, cu atât mai mult, cu cât motto-ul din acest an al Zilei Mondiale a Copilului este „It’s a #KidsTakeOver”.

Pentru a sărbători Ziua Universală a Copilului, UNICEF a lansat invitația ca pe 20 noiembrie, copiii din întreaga lume să preia roluri cheie în mass-media, politică, afaceri, sport și divertisment, pentru a-și exprima sprijinul pentru milioane de colegi care nu au acces la învățământ, nu sunt protejați sau se confruntă cu situații dificile diverse, în funcție de țara în care trăiesc.

„Ziua Mondială a Copilului va fi o zi realizată de copii, pentru copii”

„De la Auckland la Amman și de la New York la N’Djamena, dorim ca cei mici să-și desfășoare campania în școlile și comunitățile lor pentru a ajuta la salvarea vieții copiilor, a lupta pentru drepturile lor și pentru a-i ajuta să-și îndeplinească potențialul”, a declarat Justin Forsyth director adjunct al UNICEF.

Resurse spirituale și religioase

Pentru a veni în sprijinul bisericilor, Arigatou International a adunat resurse din diverse tradiții religioase, punându-le la dispoziția celor care doresc să își îmbunătățească activitățile dedicate Zilei Mondiale a Bisericilor. Prezentări teologice, rugăciuni, clipuri video sau citate pentru copii sunt disponibile accesând următorul link : https://prayerandactionforchildren.org/resources/religious-and-spiritual-resources.

La 20 noiembrie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua universală a copiilor. La această dată, Adunarea Generală a ONU a adoptat, în 1959, Declarația pentru Drepturile Copiilor care definește drepturile copilului la protecție, educație, îngrijire a sănătății, adăpost și o alimentație potrivită și, în 1989, Convenția pentru Drepturile Copiilor, potrivit www.un.org.

Din 1990, Ziua Mondială a Copilului marchează aniversarea datei la care Adunarea Generală a ONU a adoptat atât declarația, cât și Convenția privind drepturile copilului.

Mai multe țări, printre care Canada, Noua Zeelandă și Marea Britanie organizează numeroase acțiuni pentru a marca la 20 noiembrie Ziua universală a copiilor, respectiv Declarația pentru Drepturile Copiilor (1959) și Convenția pentru Drepturile Copiilor (1989), potrivit www.timeanddate.com, citat de Agerpres. Alte țări organizează activități pentru a marca Ziua copiilor, în zile diferite, precum cea de-a patra zi de miercuri din octombrie în Australia sau 14 noiembrie în India. Ziua universală a copiilor nu este marcată în SUA, însă există o altă zi sărbătorită în prima zi de duminică din iunie.

În anul 1925, în cadrul Conferinței Mondiale privind bunăstarea copiilor de la Geneva, s-a proclamat ziua de 1 Iunie, Ziua internațională a Copiilor.