Martin Tamcke, Doctor Honoris Causa al ULBS

2562

­­­­Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu îi va acorda, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, titlul de Doctor Honoris Causa, Prof. univ. dr. ­­Martin Tamcke de la Universitatea „Georg-August” din Göttingen, Germania.

Ceremonia va avea loc în data de 27 noiembrie 2017, în cadrul Zilelor Șaguniene și se va desfășura în sala Senatului Universității „Lucian Blaga”.

Profesorul de naționalitate germană Martin Tamcke de la Facultatea de Teologie din Göttingen şi cercetător de talie mondială este cunoscut pentru activitățile sale de cercetare a istoriei creștinismului din Orient, dar și pentru implicarea sa activă, în calitate de consultant al Guvernului Germaniei în probleme interreligioase din Siria, în aplanarea conflictelor violente dintre musulmani și creștini din țari precum Siria, Arabia Saudita, Qatar sau Yemen. Două dintre lucrările sale cu privire la creștinismul din această parte a lumii au fost traduse și în limba română. Martin Tamcke este un colaborator apropiat al Bisericii Ortodoxe, fiind implicat și în relațiile ecumenice dintre Bisericile Luterane și cele de tradiție răsăriteană.

Născut în 1955, Prof. univ. dr. Martin Tamcke a studiat teologia, filozofia și studiile orientale la Universitatea „Georg-August” din Göttingen, unde a devenit și lector în  anul 1981. A ocupat aceeași poziție la „Philipps-University” din Marburg. Din anul 1994, profesorul Tamcke a predat Istoria Bisericii în Hermannsburg, iar în 1999 s-a întors la Göttingen ca profesor de teologie ecumenică. În același an, a fost co-fondator al „Master of Arts” în Programul Euroculture din Göttingen. Prof. univ. dr. Martin Tamcke a fost decanul Facultății de Teologie la Universitatea „Georg-August” din Göttingen, în perioada 2007-2009, iar din 2009 a ocupat funcția de prodecan al aceleiași instituții. Profesorul Martin Tamcke a fost directorul de studii al „Euroculture- Society, politics and culture in a global context” până în aprilie 2017 și este în prezent directorul studiilor de teologie interculturală.