Patriarhul Ecumenic a primit medalia „Sfântului Eric”

1937

 

Federația Luterană Mondială și Biserica Suediei anunță că Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a primit la data de 1 noiembrie medalia „Sfântului Eric”. Decorația i-a fost prezentată Întâistătătorului ortodox de către Arhiepiscopul-Primat al Bisericii Suediei, Antje Jackelén, pentru meritele sale deosebite „în promovare libertății religioase și a drepturilor omului, pentru atenționarea întregii lumi asupra necesităților refugiaților și pentru demonstrarea faptului că grija pentru creație este o responsabilitate ecumenică și spirituală la nivel mondial”.

Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, cunoscut datorită preocupărilor Sale ecologice drept Patriarhul verde, este cel de-al 25-lea titular al medaliei Sfântului Eric pe care Biserica Suedeză o acordă în principal liderilor spirituali, dar nu numai, a căror activitate are un impact asupra unității ecumenice, ajutorării umanitare sau susținerii cetățenilor suedezi aflați în afara Suediei. Medalia este oferită de asemenea celor implicați în lupta pentru pace și în combaterea discriminării.

Printre titularii acestei decorații se evidențiază personalități precum: Arhiepiscopul anglican emerit de Cape-Town Desmond Tutu (1999), Arhiepiscopul emerit de Canterbury Rowan Williams (2006) sau Cardinalul Walter Kasper (2007) președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor între anii 2001-2010.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, împreună cu Arhiepiscopul Bisericii Suediei Antje Jackelén au publicat un editorial cu caracter ecologic în anticiparea vizitei Înaltului Prelat ortodox în Suedia.