Papa Francisc, vizită oficială a Consiliului Mondial al Bisericilor

1422

În cel de-al cincilea an de păstorire a Bisericii Catolice, Papa Francisc va vizita în 2018 Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) cu sediul la Geneva, cu ocazia aniversării a 70 de ani de existență a CMB.

Anunțul oficial a fost la începutul acestei luni, în cadrul unei conferințe comune de presă la Vatican, a Cardinalului Kurt Koch al Bisericii Romano-Catolice și președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și a Rev. Dr. Olav Fykse Tveit, secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor.

Evenimentul va constiui a treia prezență a unui papă la Consiliul Mondial al Bisericilor, dar prima realiazată cu scopul special de vizitare a sediului de la Geneva.

„Vestea vizitei Papei la Geneva este un semn de speranță pentru toți cei care doresc unitate, pace și dreptate într-o lume ruptă și divizată. Este un semn al modului în care bisericile creștine pot afirma chemarea și misiunea noastră comune de a sluji lui Dumnezeu împreună. Este în același timp o afirmare a concentrării noastre comune asupra nevoii celorlalți oameni și a capacității noastre de a face împreună ceea ce ne stă în putere pentru reconciliere și unitate între biserici și lume”, a declarat cu acest prilej secretarul general al CMB, Rev. Dr Olav Fykse Tveit.

Vizita scoate în evidență viziunea împărtășită de ambele părți, a Papei Francisc și a membrilor Consiliului Mondial al Bisericilor pentru o implicare ecumenică practică, evidențiată prin angajamentele permanente întreprinse de CMB în acțiuni concrete de Justiție și Pace, realizate îndeaproape cu activitățile recente ale Vaticanului.

Consiliul Mondial al Bisericilor este o comunitate formată din 348 de biserici membre, din care fac parte aproape toate bisericile ortodoxe, împreună cu zeci de biserici anglicane, luterane, metodiste, reformate și altele – care reprezintă împreună aproximativ jumătate de miliard de creștini din întreaga lume.

Consiliul Mondial al Bisericilor este de 70 de ani instrumentul principal al mișcării ecumenice în rândul creștinilor, a cărui scop este de a depăși diviziunile istorice, de a mărturisi împreună cu credința, de a promova în comun dreptatea socială și de a lucra într-un mod coordonat pentru justiție și pace.

Papa Francisc a dovedit nu numai o figură inspirațională, ci și o persoană care reînnoiește noțiunile de misiune ale Bisericii, de ucenicie creștină și de responsabilitate creștină. Pe frontul ecumenic, Suveranul Pontif a accentuat solidaritatea în acțiunea pentru cei săraci ca o modalitate de a cultiva părtășia ecumenică, împreună cu mărturia comună a bucuriei evangheliei și a promisiunii justiției sociale.

Papa Francisc a dezvoltat legături strânse cu Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu I, a dezvoltat programe comune cu Arhiepiscopul de Canterbury împotriva traficului de ființe umane și a încheiat un acord cu Papa Papa Tawadros II pentru recunoașterea reciprocă a botezului.

Chiar înainte și după Conciliul Vatican II, Biserica Catolică și CMB au lucrat îndeaproape. Grupul lor comun de lucru în 2015 a marcat anul al 50-lea. Vaticanul este un participant la toate comisiile din cadrul CMB, deși nu este membru al Consiliului Mondial al Bisericilor.

 

Mai multe informații:

http://www.vaticannews.va/en/pope/news/2018-03/pope-to-visit-geneva-for-world-council-of-churches-anniversary.html