Noi direcții spre progresul dialogului interreligios

1598

Consiliul Mondial al Bisericilor și Consiliul Misiunii Mondiale au organizat recent o consultare interreligioasă pe tema „Dialog Interreligios și Eliberare”, care a avut loc în Singapore și a explorat promisiunea și posibilitățile inerente integrării preocupărilor de eliberare în dialogul interreligios.

Afirmând că acest tip de dialog reprezintă o implicare critică și constructivă în contextul global actual al problemelor existențiale legate de progresul societății, consultarea care a avut loc la Siam Reap, în Cambodgia, a reflectat asupra temei eliberării la budism, creștinism, confucianism, hinduși, evrei, în Perspectivele Maori precum și în cele musulmane.

Explicând rațiunea organizării acestei întruniri, coordonatorul programului de dialog al consultării și cooperării interreligioase, redactorul Dr. Peniel Rajkumar, a spus: „Scopul consultării a fost de a interconecta fructuos două direcții esențiale ale vremii, și anume reflecțiile crescânde asupra eliberării în diferite religii tradiționale și eforturile globale crescute de integrare a perspectivelor credinței în chestiuni legate de tema eliberării”.

El a adăugat: „În lumina acestor evoluții, am văzut, pe de o parte, articularea teologiilor hinduse, creștine, musulmane și evreiești ale eliberării, precum și creșterea invocării limbajului de credință de către actorii seculari, precum Națiunile Unite. Credem că este important ca aceste componente să fie aduse împreună pentru dialog și colaborare.

Faptul că au participat în jurul mesei din Siam Reap lideri interreligioși care sunt și ei pasionați de justiție și pace, ne dă motivul de a avea o „încredere smerită” că o nouă lume a dreptății și a păcii este posibilă atunci când oameni de orientări diferite ale credinței sunt dispuși să gândească și să acționeze împreună”.

Reflectând asupra acestei consultări, dr. Sudipta Singh, Secretar de Misiune, Cercetare și Dezvoltare a Capacității la Consiliul Misiunii Mondiale, a spus că problema dialogului interreligios este în întregime legată de problemele imperialismului. „Nu se poate nega faptul că problema dialogului între credințe se înrădăcinează în problema imperialismului și a imperiului”, a spus Singh.

„În cadrul misiunii sale mistice, Consiliul pentru Misiunea Mondială crede ferm că experiența religioasă nu este monopolul unei comunități, ci că este resursa comună a lumii și caută să audă vocea lui Dumnezeu în mijlocul diferenței, oferind în același timp propria noastră experiență spirituală ca dar al comunității mai largi”, a mai adăugat Singh.