„Dragostea va găsi o cale”

1756

La Universitatea Teologică Protestantă din Amsterdam a avut loc astăzi, 23 august 2018, Simpozionul cu tema „Ospitalitatea: Pe calea pelerinajului dreptății și a păcii”, prilejuit de aniversarea a 70 de ani de Consiliu Mondial al Bisericilor (CMB).

Cu această ocazie, Secretarul General al CMB, Rev. Dr. Olav Fykse Tveit, a vorbit despre unitate, părtășie și dragostea între creștini, în cadrul discursului său intitulat „Dragostea va găsi o cale”: „Ceea ce a fost inaugurat în urmă cu 70 de ani chiar în această zi de 23 august, chiar în acest oraș, a fost o adevărată mișcare menită să ne ajute în diferențele existente și să ne vindece diviziunile pentru a rămâne în solidaritate creștină de dragul lumii”, a spus el.

„Confruntate cu o lume devastată de război și amenințată de o pace șubredă, delegații participanți la prima Adunare a CMB și cele 117 biserici au convenit să rămână împreună într-o mișcare ecumenică”, a explicat Tveit.

Inițiatorii Consiliului Mondial al Bisericilor au contribuit la reflecția teologică critică în interesul unității, luându-și angajamentul de a determina o ordine internațională și de a lucra împreună pentru asigurarea păcii și a dreptății. Acestea, subliniază Tveit, sunt realizări majore: „Într-adevăr, din punctul nostru de vedere, putem remarca faptul că, în sensul său cel mai profund, această mișcare ecumenică a fost, atunci și acum, o mișcare de iubire”. „Astăzi, însă, cu 70 de ani mai târziu, ne confruntăm cu o lume radical diferită – nu numai în amploarea și urgența problemelor sale, ci și în caracterul său fundamental”. Discutându-se în mod special despre ospitalitate, Dr. Agnes Abuom, moderator al Comitetului Central al CMB, a deplâns faptul că societatea zilelor noastre înțelege și aplică tot mai puțin acest concept, motiv pentru care ar trebui să reflectăm mai atent la o readucere în viața noastră a lui, cu atât mai mult cu cât: „Ospitalitatea nu este doar o problemă a creștinismului, ci și o chestiune de umanitate, compasiune și preocupare față de cei pe care nu îi cunoaștem”, a declarat ea.

Între cei care au mai luat cuvântul în cadrul simpozionului se numără: Mathilde Sabbagh din partea Sinodul Evanghelic Național al Siriei și Libanului, Naila Kassab, președinte al Comunității Mondiale a Bisericilor Reformate, Mpho Tutu van Furth, director executiv al Fundației Desmond & Leah Tutu Legacy și Kathleen Ferrier, profesor onorific al Universității Asiatice pentru Femei, fost membru al Parlamentului olandez.

Foto credit: www.wayoflife.org