Discuții în România privind consolidarea păcii și sprijinul adus migranților

1387

 

Liderii Comitetului Executiv al Comisiei de dialog între Vatican şi Consiliul Mondial al Bisericilor s-au întrunit în perioada 4-7 iunie 2018 la Târgoviște, pentru a discuta despre cooperarea în procesul de consolidare a păcii și despre provocările și oportunitățile ecumenice ridicate de fluxul  migranților și al refugiaților în Europa.

Mitropolitul Nifon din Târgoviște a găzduit grupul în arhiepiscopia pe care o conduce, fiind co-moderator al comitetului, împreună cu Arhiepiscopul Dublinului și primatul Irlandei, Diarmuid Martin. Între participanți s-au numărat și: Pr. Ioan Sauca, Secretar General adjunct al Consiliului Mondial al Bisericilor, Excelenţa Sa Episcopul Brian FarrelSecretar al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştină, Vatican, Pr. Dr. Andrzej Choromański, Director al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştină, Prof. Dr. Matheus Odair, Directorul Comisiei pentru Credinţă şi Constituţie şi Dr. Martin Robra, Director al CMB pentru Relaţii cu Bisericile membre.

Cu prilejul vizitei în România, participanții au avut ocazia de a se întâlni și cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care în dialogul avut cu acesția a evidențiat importanța cooperării creștine în fața diferitelor provocări actuale, precum migrația, secularizarea și conflictele militare din unele regiuni ale globului.

Aceste realităţi ale lumii contemporane au un profund impact asupra comunităţilor creştine, fenomenul migraţiei afectând într-o măsură importantă societatea românească, ducând la îmbătrânirea comunităţilor, în special din mediul rural. În acelaşi timp, secularizarea tot mai accentuată din unele părţi ale Europei şi conflictele din societate cheamă comunităţile creştine la o acţiune comună, cred membrii comisiei.

În numele delegaţiei, Excelenţa Sa Martin Diarmuid, Arhiepiscopul Primat al Irlandei, a subliniat necesitatea aprofundării dialogului intercreştin adaptat contextului lumii de astăzi, pentru a putea vesti, cu mai multă tărie și cu deplină credibilitate, Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos.

Excelenţa Sa a amintit şi de contribuţia culturală şi spirituală a comunităţilor de români ortodocşi din Irlanda la îmbogăţirea societăţii irlandeze, multiculturale şi plurireligioase.

Alte puncte de pe ordinea de zi au fost următoarea întâlnire plenară a Comitetului Executiv al Comisiei de dialog între Vatican şi Consiliul Mondial al Bisericilor din septembrie, care va avea loc la Augsburg (Germania) și vizita pe care Papa Francisc o va efectua pe 21 iunie la Geneva, la sediul Consiliului Mondial al Bisericilor.