Detalii legate de vizita Papei la Consiliul Mondial al Bisericilor

2371

Vaticanul și Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) au dezvăluit, astăzi, 15 mai 2018, detalii despre vizita de referință a Papei Francisc pe care Suveranul Pontif o va efectua pe 21 iunie, la Geneva, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înființarea CMB. Vizita istorică este considerată a fi „un cadou pentru biserici”, apreciază Rev Dr. Olav Fykse Tveit, secretar general al CMB: Vizita Sfinției Sale Papa Francisc la Consiliul Mondial al Bisericilor în anul aniversării a 70 de ani este o piatră de hotar istorică în căutarea unității creștine și consilidarea cooperării dintre biserici pentru o lume cu pace și dreptate.

Din motive de sănătate, Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, a fost reprezentat la conferința oficială de presă pentru anunțarea evenimentului de Rev. Dr. Andrzej Choromanski de la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, care este, de asemenea, consultant în Comisia de Credință și Ordine a CMB.

Cred că Sfinția Sa a vrut să participe la această aniversare pentru a-și exprima recunoștința față de misiunea ecumenică pe care Consiliul Mondial al Bisericilor  a făcut-o în cei peste 70 de ani ca parte a mișcării bisericești mondiale, a spus Choromanski.

Sanctitatea Sa se numără între liderii catolici care susțin cauza unității creștine. Nu de puține ori, Papa Francisc a declarat că este nevoie de un ecumenism care implică Bisericile la un drum comun. Când mergem împreună, ne rugăm împreună, afirma Suveranul Pontif.

În opinia secretarului general al CMB, vizita Papei reprezintă o ocazie unică de a împărtăși darurile noastre de părtășie unii cu alții și cu toate bisericile din întreaga lume. Relațiile la nivel local și global nu vor fi la fel după acest eveniment”, afirmă Tveit.

Vizita de referință a Suveranului Pontif din data de 21 iunie este doar a treia vizită oficiată de un papă la Consiliul Mondial al Bisericilor și prima dată când prezența unui conducător al bisericii catolice este dedicată exclusiv vizitei consiliului.

Pornind de la unul dintre principiile mișcării ecumenice, acela de a realiza împreună ceea ce se poate face împreună, motto-ul vizitei papale la Consiliul Mondial al Bisericilor va fi:  „Mersul pe jos, rugăciunea și lucrul împreună”.

Papa Francisc va sosi la Geneva la ora 10:30 în data de 21 iunie, după care va oficia o rugăciune și se va întâlni cu membrii Consiliului Mondial al Bisericilor.

Suveranul Pontif va organiza apoi o masă la centrul de convenții „Palexpo” de la Geneva la ora 17:00. Tot în aceeași zi, pontiful va părăsi Elveția de pe aeroportul din Geneva, în jurul orei 8:00.

70 de ani de la înființarea Consiliului Mondial al Bisericilor

Consiliul Mondial al Bisericilor reunește biserici și denominațiuni în peste 120 de țări și teritorii din întreaga lume, reprezentând peste 560 de milioane de creștini, inclusiv majoritatea bisericilor ortodoxe din lume, zeci de biserici anglicane, baptiste, luterane, metodiste și reformate, precum și multe alte biserici unite și independente.

În timp ce majoritatea bisericilor fondatoare ale CMB erau europene și nord-americane, astăzi majoritatea bisericilor membre sunt din Africa, Asia, Caraibe, America Latină, Orientul Mijlociu și Pacifi, în total 348 de biserici membre.

Biserica romano-catolică nu este membru al Consiliului Mondial al Bisericilor, ci este membră a comisiei sale de credință și ordine și a altor comisii și colaborează cu consiliul în multe organizații.

Consiliul Mondial al Bisericilor colaborează cu catolicii în probleme de pace și migrație în multe părți ale lumii.

Foto credit: https://www.oikoumene.org