Conferință interreligioasă: provocări în contextul digitalizării și evoluției în inteligența artificială

1277

În jur de 200 de persoane s-au reunit pe 27 noiembrie 2018, la Bruxelles, în cadrul Comitetului Economic și Social European pentru a lua parte la Conferința „Modelarea viitorului muncii”, un eveniment care și-a propus abordarea unor noi provocări din contextul social actual, referitoare la schimbările care au loc pe planul ocupațiilor ca rezultat al digitalizării, automatizării și evoluției în inteligența artificială. Între subiectele discutate s-a numărat și criza climatică aflată în desfășurare.

Conferința a avut o dimensiune ecumenică și interreligioasă, determinată de prezența comunităților evreiești și musulmane. Atât creștinii, cât și reprezentanții celorlalte religii au considerat că așezarea omului în centrul nevoilor atunci când vine vorba de tratarea tranzițiilor la locul de muncă este cea mai importantă, întrucât scopul muncii nu este doar acela de a crea bunăstare materială, ci și acela de a ajuta o persoană să înflorească, să servească societatea și să aibă grijă de creație. Munca plătită – împreună cu munca în familie și angajamentele de voluntariat ar trebui să le permită oamenilor să participe activ la societate, consideră participanții la confererință.

Viitorul sistemului de protecție socială, care în multe țări este legat de venitul personal și de locul de muncă, a fost, de asemenea, un subiect de dezbatere pe agenda evenimentului. Educația va trebui să se adapteze și să garanteze accesul cât mai multor oameni la „noua” lume a muncii, iar sistemele fiscale trebuie să permită tuturor membrilor unei societăți să ducă o viață demnă și decentă, este una din concluziile discuțiilor.

În final, Președintele CEC, Rev. Christian Krieger, a subliniat contribuția esențială pe care reprezentanții diferitelor religii o pot avea în cadrul unor astfel de dezbateri, esențiale pentru societate: „Creștinismul și tradițiile religioase pot contribui substanțial la discuția esențială privind viitorul muncii. Noi, ca oameni și ca societate, trebuie să modelam acest viitor împreună și să nu îl lăsăm pe mâinile unei dinamici automate, necontrolabile. Acest lucru este cu atât mai presant, deoarece ne asumăm responsabilitatea de a ne îngriji de creație și de a fi administratori responsabili ai resurselor limitate ale planetei noastre”.

Conferința a fost organizat de așa numita rețea CALL (Acțiunea Bisericii pentru Muncă și Viață) în colaborare cu Rețeaua Conferinței Episcopilor din Uniunea Europeană, cu Biserica Evanghelică din Germania (EKD), Conferința Bisericilor Europene și Organizația Internațională a Muncii, precum și cu alți parteneri ai Bisericii Catolice. Între cei care au adus de asemenea contribuții din partea rețelei CALL se numără : Dean Satu Saarinen de la Catedrala din Oulu (Biserica evanghelică luterană din Finlanda), Dr. Kari Latvus, consilier principal pentru societate, muncă, teologie publică și mass-media digitală al Consiliului Național al Bisericii – cult și societate (Biserica Evanghelică Luterană din Finlanda și Prof. Dr. Radu Preda, din partea Catedrei de Teologie Socială Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Foto credit: https://www.ceceurope.org