Apel la toleranță între religii lansat de musulmani la Abu Dhabi

1436

O întâlnire interreligioasă între liderii celor mai importante religii din lume are loc zilele acestea în capitala Emiratelor Arabe Unite, unde personalități precum Papa Francisc, Rev. Dr. Olav Fykse Tveit de la Consiliul Mondial al Bisericilor, sau marele imam sunnit al moscheii Al-Azhar, şeicul Ahmed el-Tayeb, discută despre cultivarea toleranței și a respectului prin practicarea concretă a iubirii de aproapele.

Organizată pe 3-4 februarie la Abu Dhabi, conferința privind fraternitatea și buna înțelegere organizată de Consiliul Musulman al Bătrânilor reunește circa 700 de personalități religioase, intelectuale și media din întreaga lume, de o varietate de tradiții religioase, de la lideri ai Bisericilor Catolice Răsăritene până la rabini din diferite țări occidentale.

Într-o lume marcată de ură, intoleranță și conflict, ceea ce tradițiile religioase ale lumii au de oferit este contrabalansarea indispensabilă a iubirii, a afirmat cu acest prilej secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor, Rev. Dr. Olav Fykse Tveit. „Dragostea autentică reprezintă căutarea comună a dreptății și a păcii. În calitate de popoare ale credinței suntem chemați să trăim împreună ca surori și frați”, a mai spus Tveit.

La rândul său, Papa Francisc a numit întâlnirea interreligioasă de la Abu Dhabi „un exemplu perfect de interacțiune culturală”. Prin prezența sa istorică în Emiratele Arabe Unite, Papa Francisc devine primul lider de la Vatican care vizitează Peninsula Arabică, informează AFP.

Liderii reuniți în aceste zile în Emiratele Arabe Unite, țară care își demonstrează realizările și celebrează propria sa cultură de toleranță sunt convinși de faptul că pacea poate fi obținută doar prin depășirea dificultăților relațiilor creștin-musulmane, care pot produce multă neîncredere și multe prejudecăți. Calea spre pace este cea mai eficientă metodă de atenuare – și, eventual, de eliminare – a scânteii fundamentale religioase care alimentează terorismul și teama, cred liderii reuniți la Abu Dhabi.

Acest ideal însă nu este ușor de atins, în contextul influenței negative a rasismului, practicat la cel mai înalt nivel în Orientul Mijlociu.

Marele imam prezidează „Consiliul Musulman al Bătrânilor”, o fundaţie creată la Abu Dhabi pentru a promova pacea în comunităţile musulmane – aflată la originea ideii organizării reuniunii interreligioase de astăzi.